2021 Sassicaia (0,75L) - Tenuta San Guido
De Sassicaia heeft een robijnrode kleur en fijne aroma's van bosfruit, cederhout en kruiden. De smaak is zacht en verfijnd met nobele tannines. De afdronk is het evenbeeld van de smaak. Een wijn met veel persoonlijkheid en klasse.
- 365 dagen omruilgarantie
- Gratis verzending vanaf € 195
- Snelle levering of afhaling
Anderen bekeken ook
-
JS 97-V 97-RP 95
Chianti Classico Gran Selezione Vigneto La Casuccia 2020
0,75L | Castello di Ama€ 285,00
Smaak overzicht van deze wijn
Het smaakprofiel van Sassicaia is samengesteld door Licata Vini
Algemene informatie
Artikelcode | TOSAS90021 |
Inhoud | 0,75L |
Bewaarpotentieel | tot eind 2051 |
Alcohol percentage | 13.50% vol |
Flesafsluiting | natuurkurk |
Producent | Tenuta San Guido |
Standaard verpakking | Hout |
Specificaties
Oorsprong | Bolgheri, diverse wijngaarden met een hoogte variërend van 50 tot 400m hoogte. |
Opbrengst | 1kg per plant. |
Oogst | Handgeplukt, eind september. |
Vinificatie | Klassieke vinificatie, maceratie gedurende 15 dagen in inox tanks met regelmatige remontage. |
Opvoeding | 25 maanden rijping in Franse barriques (1/3 daarvan zijn nieuw) en 6 maanden flesrijping. |
Professionele recensenten
Ook de bekendste wijnrecensenten weten prijs / kwaliteit absoluut te waarderen. Wat zeggen de professionals over deze wijn? Lees meer
Monica Larner
"Here it is: A quintessential Sassicaia that represents the excellence of the vintage and also respects the unique taste profile of this distinguished Tuscan blend of Cabernets Sauvignon and Franc. The Tenuta San Guido 2021 Bolgheri Sassicaia offers impeccable balance, excellent freshness and absolutely no signs of over-ripeness. The fruit balance is ideal with a hint of crunch and lasting tension from pulp and skins. The tannins are deftly managed with firm grip and enough velvetiness to add volume and length. There is no greenness on the bouquet that instead offers mulled herbs and spice, with cinnamon and clove, layered delicately between mostly red and some purple berry fruits. Redcurrant, blueberry, sweet pomegranate and Rainier cherry run strong in this vintage. A fragrant hint of heritage rose emerges with time. The oak tones are geared toward gingerbread, hazelnut, cigar, sandalwood and something like a grilled sweet red pepper. To the palate, it offers nice weight with no heavy glycerin, and a rinse of acidity that adds to the wine’s natural energy, brightness and viscosity. That marked freshness opens the wine up to long aging potential, but you still need to give it more time in bottle."
Antonio Galloni
"The 2021 Sassicaia is one of the best young Sassicaia’s I can remember tasting, certainly on par with anything in recent memory. The preference here is picking on the earlier side relative to many neighboring properties, which is one of the reasons Sassicaia is always a wine of refinement more than opulence. At the same time, Sassicaia can be light. Not in 2021. All the elements came together during a long growing season to produce a rich, deep wine that marries textural intensity with classicism. Dark cherry/plum fruit, spice, new leather, menthol, licorice and spice all race across the palate. Time in the glass brings out the wine's textural intensity and sheer power. The 2021 is one of the most concentrated Sassicaias on record. That allowed for long macerations, as long as 20 days for some Cabernets. Aging was 25 months in French oak barrels (95% French, 5% a mix of Hungarian and Slavonian wood), 40% new, 40% once-used barrels and 20% in twice-used barrels. One of the recent developments here is some bâtonnage in aging, which is used to build texture. That approach worked well in 2021. In a word: magnificent."
Eten dat goed bij deze wijn past
Onze wijnkenners vinden dat deze Wijnen uitstekend bij de volgende gerechten past. Buon appetito!
Gerechten die goed bij deze wijn passen? Zoek op Wijn-spijscombinaties
Wijnhuis Tenuta San Guido
Domein van Markies Incisa della Rocchetta, heimat van de legendarische Sassicaia. Het domein levert ook nog de ‘Guidalberto’, een compleet andere, maar even verfijnde wijn, en ‘Le Difese’, gebaseerd op cabernet sauvignon met 30% sangiovese.
In 1944 kwam markies Mario Incisa della Rocchetta in het bezit van een pak cabernet sauvignon-enten, het druivenras waar hij verzot op was. In de hoop en met de bedoeling om een Bordeauxachtige wijn te produceren, plantte hij deze stokken aan in Castiglioncello, op een perceel ver van de kust dat aan voldoende warmte was blootgesteld. De lokale wijnen die daar toen al gemaakt werden, kwamen van wijngaarden wel dicht bij de zee aangeplant, en waren onevenwichtig, rustiek en hard. De wijn van de markies daarentegen bleek na enkele jaren veroudering een superbe balans en smaak te hebben, wat hem er in het begin van de jaren zestig toe bracht om wat verderop nog een tweede wijngaard aan te leggen. Deze nieuwe wijngaard in het dorp Bolgheri, waar graaf Guido Alberto in de 19de eeuw al wijngaarden had geplant, noemde hij Sassicaia. Hoe goed de wijn ook was, de markies hield de productie voor zijn familie en nauwe vrienden. Uiteindelijk raakte hij toch overtuigd om de wijn te commercialiseren, onder andere door zijn schoonbroer Nicolò Antinori, die uit een oude wijnfamilie kwam. Het wijnhuis Antinori nam de commercialisering van Sassicaia onder zijn hoede en plaatste meteen haar (toen nog onbekende) oenoloog Giacomo Tachis aan de leiding van het wijnmaakteam bij Sassicaia. In 1972 werd Sassicaia voor het eerst aan het grote publiek voorgesteld met de jaargang 1968 waarvoor toen het later bekend geworden sterlogo was ontworpen. Aangezien de wijn gemaakt was in een zone waar nog geen wijnappellatie bestond, was Sassicaia louter een tafelwijn (vino da tavola). In de enkele jaren die volgden, ontdekte en prees de hele wereld Sassicaia en in vergelijkende blinddegustaties (o.a. met de beste Bordeauxwijnen) won de wijn prijzen bij de vleet. Een legende was geboren.
Meer over deze wijnproducentGerelateerde producten
-
LG 100DEC 100RP 99
Brunello di Montalcino 'Madonna Delle Grazie' 2019
0,75L | Il Marroneto€ 365,00