Hoe bewaart u het beste uw wijnen?

Wijnkelder Sassicaia
Wijnkelder Sassicaia

Een goed klimaat in uw wijnopslag is cruciaal voor de bewaring van uw wijnen. Hier volgen enkele vereisten waaraan een goede wijnkelder moet voldoen, om uw wijnen optimaal te laten rijpen.

Deze 5 factoren zijn bepalend voor de ideale rijping van uw wijnen: temperatuur, vochtigheid, licht, lucht en trilling.

Temperatuur:
De temperatuur van de kelder is wellicht de belangrijkste factor. Het bepaalt in grote mate de snelheid van rijping. Des te hoger de temperatuur, des te sneller uw wijnen zullen rijpen en vice versa. De ideale temperatuur is constant 12°C. De factor 'constant' is zeer belangrijk. Beter altijd 17°C dan een kelder waarin de temperatuur jaarlijks schommelt tussen 8°C en 19°C. Deze schommelingen doen de druk in de fles stijgen en zal de kurk beschadigen. 

Vochtigheid:
Deze moeilijk te beheersen factor is minstens zo belangrijk als de temperatuur. Ideaal is een luchtvochtigheid van 75%, maar tussen 50% en 90% is al voldoende. Een kurk die niet voldoende vocht krijgt, zal zijn vocht halen uit de wijn. Een te droge kurk krimpt waardoor er lucht in de fles kan sluipen. Door die lucht zal de wijn oxideren wat de wijn slechter maakt, met bederf tot gevolg. Wanneer uw kelder té vochtig is zullen de etiketten beschimmelen en zullen de kartonnen dozen in elkaar zakken. U kan altijd uw flessen individueel inpakken met folie om ze extra te beschermen.

Licht:
Wijn moet op een duistere plaats gestockeerd worden omdat het ultraviolet licht de kleur van de wijn beïnvloedt. Dit zal meestal geen probleem vormen in uw wijnkelder. Wijnsoorten met zeer donkere flessen geven al een indicatie dat het om bewaarwijnen gaat. Gloeilampen zijn helemaal niet schadelijk voor de wijn.

Geur / lucht:
De kwaliteit van de lucht moet neutraal zijn. Het is dus uit den boze poetsmiddelen of verf in dezelfde ruimte als de wijnen te bewaren. Maar groenten en kaas zijn ook af te raden. Tocht is ook een vijand. Teveel tocht droogt de ruimte uit en daar houden de flessen niet van. Een kleine luchtcirculatie mag. 

Trilling:
Zoals het voor ons onleefbaar zou zijn om constant op een trillende ondergrond te leven, zo is dat voor een fles wijn ook het geval. Als de trilling van buitenaf komt (u woont langs een drukke weg), kan u er moeilijk iets aan veranderen. Als u bouwplannen heeft, kan u de wijnkelder bouwen op een zachte ondergrond en grind gebruiken voor de bodem. Maar de trillingen zouden ook afkomstig kunnen zijn van machines in uw kelder (vb: wasmachine, droogtrommel,...). Houd ze dus uit de buurt. 

Bewaart u de wijnen liggend of recht?
Flessen met kurk bewaart u liggend om te verhinderen dat er lucht aan de wijn kan. Bij rechtopstaande flessen droogt de kurk uit waardoor de elasticiteit dreigt te verminderen en de kurk krimpt. Als er lucht aan de wijn kan, zal hij oxideren. Flessen met een draaistop of plastic kurk kunnen staand bewaard worden, omdat hier geen sprake is van de mogelijkheid dat lucht kan binnendringen in de fles. 
De uitzondering op deze regel zijn de mousserende wijnen. De CO2 in de mousserende wijn zorgt dat de kurk constant licht vochtig blijft en creëert een beschermende 'kamer' tussen de kurk en de wijn. De afsluiting van de lucht wordt ook gegarandeerd door de muselet (het ijzerdraadje) dat ervoor zorgt dat de kurk ook verticaal tegen de flessenrand wordt gedrukt.