Verschillende wijnbouwstijlen

Verschillende milieuvriendelijke wijnbouwstijlen

Er bestaan verschillende termen om duurzame of milieuvriendelijke wijnbouwmethoden aan te duiden. Maar hoe vind je tussen de trossen nog de druiven? We helpen je graag met een overzicht van de verschillende wijnbouwstijlen en hun betekenis. 

Biologische wijn

Biologische wijn is gemaakt van biologische druiven, oftewel druiven die geteeld zijn zonder het gebruik van chemische middelen, zoals pesticiden of kunstmest in de strijd tegen ziektes, predatoren en schadelijke insecten. Biologische wijnproducenten moeten aan strenge regels voldoen om dit certificaat te behalen. Zo moeten ze ook erg zuinig zijn met extra toevoegingen, waardoor biologische wijnen bijvoorbeeld minder toegevoegde sulfieten (zwaveldioxide (SO2)) bevatten. Er bestaat een korte lijst van acceptabele toevoegingen.  We selecteerden enkele biologische wijnbouwers om jullie een aanbod aan biologische witte, rode en rosé wijnen te bieden. 

Ontdek ons aanbod biologische wijnen

Biodynamische wijn

Biodynamische wijn gaat nog een stap verder dan biologische wijn. In biodynamische wijngaarden worden niet alleen chemische middelen vermeden, maar ook astrologische principes toegepast bij de teelt en oogst van de druiven. De Oostenrijkse filosoof Rudolf Steiner ligt met zijn antroposofische leer aan de basis van dit principe. Biodynamische wijnproducenten geloven dat de aarde een levend organisme is en dat deze op een holistische manier moet worden behandeld. Wil je graag biodynamische wijn kopen? Ontdek dan hier ons aanbod aan witte, rosé en rode biodynamische wijnen

Ontdek hier ons aanbod biodynamische wijnen

Natuurwijn

Natuurwijn is gemaakt van biologisch geteelde druiven zonder het gebruik van chemische middelen en met minimale tussenkomst van de wijnmaker, ook wel non-interventionistische vinificatie genoemd.  Het verschil tussen biologische en natuurwijn zit dus voornamelijk in de wijnbouwer zelf. Natuurwijnproducenten gebruiken geen additieven of stabilisatoren en laten de wijn fermenteren op natuurlijke wijze. Hierin zit er geen enkel additief verwerkt, en zijn correctie of manipulatie niet toegelaten (denk aan chaptalisatie, acidificatie, gebruik van geselecteerde gisten, enzymen, houtchips,...). In jaren dat de omstandigheden het toelaten kan de producent zelfs zover gaan om totaal geen sulfiet toe te voegen. Wie op zoek is naar wijn zonder sulfieten, kan dus best op zoek gaan tussen de natuurwijnen

Naar ons aanbod natuurwijnen

Vegan wijn

En last but not least horen ook vegan wijnen thuis in het rijtje milieubewuste wijnen. Bij het productieproces voor vegan wijn komen er geen dierlijke producten aan te pas. Tijdens het maken van wijn worden soms dierlijke producten gebruikt om de wijn te klaren, zoals vislijm, caseine eiwit, albumine of gelatine.  Wie graag zeker is van een wijn zonder dierlijke toevoegingen, kiest dus best een vegan wijn. Wij selecteerden alvast zorgvuldig enkele kwalitatieve vegan wijnen van onze favoriete Italiaanse wijnproducenten.  

Klik hier en ontdek onze vegan wijnen