De beste serveertemperatuur voor uw wijnen

De juiste temperatuur voor verschillende types van wijnen

  • Mousserende wijnen serveren tussen de 6°C en 8°C
  • Lichte witte wijnen serveren tussen de 8 en 10 C.
  • Volle witte wijnen serveren tussen de 10 en 12 C.
  • Lichte rode wijn serveren tussen de 13 en 16 C.
  • Volle rode wijnen serveren tussen de 16°C en 18°C

 

Te koude of te warme wijn

Bij te koude wijnen valt de zoetheid van de wijn weg en komen de zuren meer naar voren. Deze wijn is op een lage temperatuur dus veel strakker, terwijl hij op hogere temperaturen juist zoeter en ronder is. Daarnaast komen bij te koude wijnen de aroma's minder tot hun recht. Bij te warme wijnen verdwijnen de aroma's. Hiermee verliest de wijn zijn nuances en zal de smaak van alcohol erg dominant zijn.

Spelen met serveertemperatuur

Het is dus van groot belang je wijn niet té warm of té koud te serveren en niet te veel af te wijken van de serveertemperaturen. Door hier wat mee te spelen en iets af te wijken van deze richtlijnen kun je de frisheid of zoetheid net wat meer benadrukken. Ook kun je bepaalde aroma's wat meer naar voren laten komen en andere laten 'verdwijnen'. Zo creëer je een wijn die perfect bij jou past!