Champagne vs Metodo Classico

Een goed glas champagne kan zowat iedereen verleiden, maar wist je dat er ook heel wat alternatieven zijn voor deze Franse bubbels? Denk maar aan Cava (Spanje), Crémant (Frankrijk) en Metodo Classico (Italië). Ze worden gemaakt volgens hetzelfde proces en vaak ook met dezelfde druiven als champagne, maar zijn prijs/kwaliteit vaak zeker zo interessant... 

Italiaanse mousserende wijnen die volgens hetzelfde wijnproces tot stand komen als de Franse champagnes worden "Metodo Classico" genoemd. De twee belangrijkste appellaties voor metodo classico in Italië zijn Franciacorta en TrentoDoc. In Franciacorta, op een uurtje rijden van Milaan, combineert men vaak chardonnay, pinot blanc en pinot noir in hun blend. TrentoDoc daarentegen, gelegen op wat grotere hoogte in de Italiaanse Alpen, staat vooral gekend voor zijn zeer frisse en minerale monocépages van 100% chardonnay (in de Champagne gekend als 'blanc de blancs').

Ferrari TrentoDoc

Het Italiaanse antwoord op Champagne

Wat is TrentoDoc? 
In deze appellatie maakt men Italiaanse mousserende wijnen volgens de 'Metodo Classico' en met enkel druiven (overwegend chardonnay) uit de regio Trentino. In tegenstelling tot die andere populaire Italiaanse schuimwijn Prosecco fermenteren de wijnen niet in grote tanks, maar ondergaan ze een tweede gisting in de fles, net als de Franse champagnes. 

Gelijkenissen tussen Champagne en TrentoDoc
Naast de productiemetode zijn ook de temperatuur en de grondsamenstelling in Trentino vergelijkbaar met de regio rond Reims, waar Champagne wordt geproduceerd. De meest aangeplante druivensoorten zijn ook telkens Chardonnay en Pinot Nero (Noir).

Verschillen tussen Champagne en TrentoDoc
We durven stellen dat deze Trentodoc-wijnen gerust naast de betere Champagnes mogen staan. De gemiddelde rijpingstijd (sur lies) ligt met 30 à 50 maanden zelfs heel wat hoger dan gemiddeld in Frankrijk. HIerdoor krijgt onze Italiaanse variant vaak een wat intensere, en complexere smaak. Door de wat hogere ligging in de Italiaanse Alpen valt al snel ook de enorme fraîcheur op van deze toppertjes.

Wist je trouwens dat onze TrentoDoc producent Ferrari, opgericht in 1902, sinds 2015 al drie keer werd verkozen tot Sparkling Wine Producer of the Year op de wereldkampioenschappen voor mousserende wijnen in Londen. Daarbij liet deze Italiaanse marktleider dus keer op keer vele grote Franse champagnehuizen achter zich!

Klik hier en ontdek het gamma van Ferrari Trento