Twee generaties Licata

Familie Licata
Familie Licata

De familie Licata kan zich gerust de ambassadeur van Italiaanse wijn in België noemen. Hun Belgische geschiedenis begint in 1946 als een klassiek immigranten-verhaal. Verschillende Siciliaanse families, waaronder ook de familie Licata, komen naar België om in de mijn te werken. Salvatore Licata werkt in Marcinelle maar krijgt na de zware mijnramp in 1956 een overplaatsing naar Tilleur. Calogero Licata, toen 7 jaar, groeide er op in een warme Italiaanse familie waar lekker eten en goede wijn een vanzelfsprekendheid was.

In 1972 trouwt hij en verhuist naar Limburg. Hier komt zijn passie voor wijn, die hij mee kreeg van de familie, meer in beeld. Wat start als wijnverkoop in zijn vrije tijd groeit tot een echte wijnhandel. In 1979 richt hij de firma Licata Vini op in Hasselt.

In de jaren ’80 was het imago van Italiaanse wijn nog lamentabel: de typische tweeliterflessen met een draaistop die gastarbeiders meebrachten had niet de beste kwaliteit. Stap voor stap laat Calogero restauranthouders en wijnliefhebbers kennis maken met de Italiaanse topwijnen en overtuigt hen om deze op hun wijnkaart toe te voegen.

Zijn contacten met de Italiaanse wijnhuizen breiden stelselmatig uit. Zo krijgt hij snel de driehoek van Toscane in zijn assortiment: de appellaties Chianti Classico, Brunello di Montalcino en Vino Nobile di Montepulciano. Dankzij dit pionierswerk heeft Licata Vini de exclusiviteit op de meeste wijnen van zijn assortiment voor België en sommige ook voor de Benelux.

Zoon Laurent stapt in 1995, na zijn studies bedrijfsmanagement, mee in de zaak. Hij begint als magazijnier en chauffeur. Gaandeweg groeit zijn liefde voor de klassevolle wijnen en ook zijn visie over de bedrijfsaanpak. De Italiaanse wijn heeft doorheen de jaren zijn plaats in de Belgische markt verworven die het verdient en Laurent ziet verschillende opportuniteiten.
In 1998 wordt de inbreng van Laurent groter en hij neemt samen met zijn vader enkele nieuwe strategische beslissingen. Hij rekruteert verkoopspersoneel dat hij inzet over heel België. Deze aanpak werpt zijn vruchten af: de omzet stijgt en het aantal medewerkers neemt toe. Ondertussen levert Licata Vini aan toprestaurants zoals Comme chez Soi, het Scholteshof, …  en tijdens topontmoetingen van Belgische en Europese politici of zelfs aan het Belgisch Hof worden de wijnen van Licata Vini geschonken.

In 2003 ruilt Licata Vini zijn handelszaak in Hasselt voor een moderne hoofdzetel in Diepenbeek. De inkleding van het gebouw is van de hand van architect Vittorio Simoni, en is vandaag nog steeds hedendaags. Het bedrijfsgebouw huisvestigt niet alleen de magazijnen en kantoren maar ook een stijlvolle toonzaal en verschillende vergaderzalen met praktische inrichting.

Waar Licata Vini voorheen grotendeels aan restaurants leverde, vinden nu ook particulieren en bedrijven hun weg naar de winkel. De omzet stijgt stelselmatig, de concurrentie ook. Toch blijven de kwaliteit en strategie van Licata Vini behouden. Met wijnadvies, degustaties, wijncursussen en een assortiment van zo'n 1000 wijnen van meer dan 100 producenten wil Licata Vini de persoonlijke benadering naar zijn klanten blijvend optimaliseren. Zo worden er op regelmatige basis wijndegustaties georganiseerd onder de noemer ‘Giro d'Italia’. 

Naast de persoonlijke contacten die eigen zijn aan een familiebedrijf, kijkt Licata Vini ook naar de toekomst. Deze innovatieve visie resulteert in een eerste webshop die in 2003 online gaat. Maar vernieuwing en innovatie is een constant proces. De familie Licata volgt de digitale evolutie van de laatste jaren op de voet, om steeds te tegemoet te kunnen komen aan de hedendaagse klant. Zo werd de webshop www.licata.be eind 2017 als enige Belgische wijnhandel opgenomen in de Top 100 van Belgische webshops. En meer dan 20.000 vrienden volgen het reilen en zeilen van Licata Vini op de facebookpagina. 

De tevredenheid van de klant is een continue drijfveer, de meerwaarde in service en persoonlijke benadering zullen altijd de aanleiding blijven voor nieuwe beslissingen. We zien de toekomst als een uitdaging die we met veel zelfvertrouwen aangaan. 

Calogero & Laurent Licata

Calogero & Laurent Licata

Ontdek in deze aflevering van wijncast hoe Calogero Licata er in is geslaagd om België te overtuigen van de kwaliteit van Italiaanse wijn.