Cabernet sauvignon

Cabernet sauvignon is een internationaal blauw druivenras, oorspronkelijk afkomstig uit Frankrijk. Je vindt het in Italië in vele regio’s terug.

In Trentino is cabernet sauvignon samen met cabernet franc, merlot en carmenère een van de belangrijke wijnpijlers van de regio. Eind jaren zeventig besloot markies Carlo Guerrieri Gonzaga om een typische Bordeauxblend te maken in de regio. Iedereen verklaarde hem gek, maar vele jaren later bewijzen de wijnen zijn gelijk.

In Toscane staat cabernet sauvignon op de vierde plaats van de Toscaanse druivenrassen. Toch leeft hier een paradox. Terwijl steeds meer Chiantiproducenten de internationale druivenrassen in hun blends afbouwen ten voordele van de pure expressie van sangiovese, winnen ze in de kustregio, en dan voornamelijk in Bolgheri, nog aan belang. Een cultwijn als Sassicaia (een cabernet sauvignonblend) is uiteraard niet vreemd aan deze evolutie.

In Umbrië duikt cabernet sauvignon, net zoals merlot, in talrijke appellaties op als aanvuldruif, telkens slechts voor een klein percentage. Enkel in DOC Lago di Corbara heeft ze meestal wel een belangrijk aandeel, en zou ze zelfs solo gevinifieerd kunnen worden.

In Sicilië wordt cabernet sauvignon door sommige producenten als blenddruif gebruikt bij wijnen op basis van nero d’avola. Ten slotte staat ook in Lombardije, Zuid-Tirol, Lazio, Molise, Basilicata en Veneto cabernet sauvignon aangeplant.

Onze producten op basis van dit druivenras