Is wijn in een grote fles beter?

Formaten Wijnflessen

Een evidente vraag, een eenvoudig antwoord: wijn in een magnumfles wordt doorheen de jaren zeker beter. Het verschil zit in het rijpingsproces.

De verhouding tussen het volume wijn en de aanwezige zuurstof speelt een grote rol. Doordat een grotere fles relatief minder zuurstof bevat, verloopt het rijpingsproces trager en evenwichtiger. De smaak wordt rijker, ronder en evenwichtiger. De wijn evolueert naar een wijn met een zachtere textuur en een homogenere structuur.

Het voordeel van de grote formaten komt het beste tot zijn recht bij een goede wijn die al enkele jaren in optimale condities heeft kunnen rijpen. Wijn die net gebotteld werd, vertoont geen verschil in diverse flesformaten. Ook wijnen die niet gemaakt werden om te rijpen, zullen geen voordeel halen uit het formaat.

De grotere flessen zijn daarom uiterst geschikt voor bewaarwijnen. Geef ze enkele jaren rust en ontkurk ze bij een speciale gelegenheid. Serveer een wijn uit een magnumfles en je maakt meteen duidelijk aan je tafelgasten dat je hun extra wilt verwennen. 

Lees hier hoe je de wijnen het best bewaart.

De flesformaten van wijnen op een rijtje.

Wijnflessen in verschillende formaten

Wijnflessen in verschillende formaten

Elke flesformaat heeft zijn eigen naam. Afhankelijk van de streek kan dit variëren. De bovenstaande zijn de meest gebruikelijke namen. 
 

Het assortiment van Licata Vini.
 

Bekijk onze  Grandi Bottiglie di Vino en Grandi Bottiglie di Spumante.