Asperges en wijn: een perfect huwelijk

Ben je op zoek naar een wijn die perfect past bij een gerecht met asperges? Wij helpen je graag op weg met gepast wijnadvies. Om een aspergegerecht te combineren met zijn ideale wijn, is namelijk wel wat wijnkennis nodig.

Deze wijnen serveer je het best bij asperges

Asperges hebben best wel een uitgesproken smaak, wat het niet gemakkelijk maakt om een passende wijn te vinden. De krachtige, ietwat bittere smaak van de groente vraagt een wijn die de bitterheid wat verzacht. Denk daarbij aan een evenwichtige witte wijn met een mooie en rijke smaak. Vermijd houtgelagerde wijnen, deze zullen de asperge overheersen.

Ontdek onze wijnsuggesties bij asperges

Moscato Giallo: topwijn bij asperges

De Moscato Giallo Vogelmaier van Aloïs Lageder is een uiterst geschikte wijn bij asperges. Het wijnhuis Aloïs Lageder ligt in het uiterste noorden van Italië. Hun wijnen worden gekenmerkt door zuiverheid en finesse. Een ideale combinatie met de delicate smaak van de asperge.

2021 Moscato Giallo Vogelmaier (0,75L) - Alois Lageder - Italiaanse witte wijn
2021 Moscato Giallo Vogelmaier (0,75L) - Alois Lageder
€ 18,97 / fles

Beperkte voorraad: 12
meteen leverbaar
2021 Moscato Giallo Amabile (0,75L) - Kurtatsch - Zoete wijnen
2021 Moscato Giallo Amabile (0,75L) - Kurtatsch
€ 13,99 / fles

Beperkte voorraad: 6
meteen leverbaar

Asperges uit Italië

Wist u dat de asperge ook in Italië een zeer geliefde groente is? Ze worden voornamelijk in Noord-Italië verbouwd. Hier zijn voornamelijk de witte asperges zeer populair. De teelt wordt nauwgezet gevolgd en dragen er zelfs het DOC-keurmerk. Een typisch lokaal gerecht is de risotto met asperges.

 

Risotto met asperges

Recept: risotto met asperges

Het witte goud, zo worden asperges ook weleens genoemd. Meestal maken we ze klaar op Vlaamse wijze, maar waarom niet een keer een overheerlijke risotto met asperges serveren? Een eenvoudig maar puur gerecht waarbij je tafelgenoten duimen en vingers zullen aflikken. 

Ingrediënten:

  • 500 gr asperges (witte en/of groene)
  • 1 liter kippen- of groentebouillon
  • 75 gr boter
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 300 gr risottorijst
  • 100 gr parmezaanse kaas

Bereiding:

Was en schil de asperges. Verwijder de houtachtige uiteinden en snijd de asperges in stukjes van ongeveer 3 cm. Houd de puntjes apart. Kook de stukjes asperges tot ze net gaar zijn, en voeg de puntjes pas in de laatste minuut toe. 

Haal de asperges uit het water en laat ze schrikken onder koud water om te voorkomen dat ze verder garen. Zet de asperges aan de kant. Het kookvocht van de asperges voeg je toe aan de bouillon. 

Verwarm de helft van de boter in een kookpot. Bak de uisnippers lichtjes (laat ze niet bruin worden) en voeg na een minuutje de rijst toe. Ook deze laat je lichtjes bakken, zodat de korrels bedekt zijn met vetstof. Begin nu met het toevoegen van de aspergebouillon. Start met een pollepel. Wacht met het toevoegen van de volgende lepel tot de bouillon volledig is opgenomen. Ga hiermee door tot de rijst gaar is. Test regelmatig de gaarheid van de rijst. 

Als de rijst gaar is, roer je er de resterende boter door. Haal de pot van het vuur en voeg de geraspte kaas toe. Spatel er nu zorgvuldig de aspergestukjes door. Zet een deksel op de pot en laat enkele minuten rusten. 

Serveer de risotto, schenk een lekker glas witte wijn in... en geniet!

Onze wijnsuggesties bij asperges:

€ 11,97 / fles
Voldoende voorraad
€ 12,50 / fles
Voldoende voorraad
€ 15,50 / fles
Voldoende voorraad
€ 16,30 / fles
Voldoende voorraad
€ 14,25 / fles
Voldoende voorraad
€ 18,50 / fles
Voldoende voorraad
€ 16,99 / fles
Voldoende voorraad
€ 17,97 / fles
Voldoende voorraad
€ 18,97 / fles
Beperkte voorraad: 12
€ 13,99 / fles
Beperkte voorraad: 6