Winepairing Siciliaanse gerechten

De roots van Licata Vini liggen in Sicilië, in een echt warm Siciliaans gezin waar lekker eten en goede wijn een vanzelfsprekendheid was. Het verbaast dus niet dat Siciliaanse wijnen tot onze favorieten behoren. 

Graag delen we wat inspiratie voor enkele typische gerechten met de bijpassende wijnen. Wat dacht u van Pasta alla Norma met tomaat, aubergine en ricotta. Of de Pasta con le sarde als u een liefhebber bent van sardienen en ansjovis. Voor beide gerechten stellen we 2 wijnsuggesties voor, 1 wit en 1 rood. 

Probeer beide zeker uit en laat ons weten wat u ervan vond. Deel foto's en inspiratie gerust op onze facebookpagina.

Pasta con le sarde

PASTA CON LE SARDE

Ingrediënten:

  • 40 gr rozijnen
  • 1 ui
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 6 baby venkelknollen
  • 5 saffraandraadjes
  • 200 gr geroosterde pijnboompitten
  • 4 ansjovisfilets
  • 12 sardinefilets (gekuist)
  • 480 gr bucatini
  • 2 eetlepels broodkruim of paneermeel

Bereiding:

Laat de rozijnen 5 minuten zwellen in warm water. Snij de ui in dunne schijfjes. Kook de venkel 8 à 10 min. in gezouten water. Haal de venkel uit het water met een schuimspaan en laat op keukenpapier drogen. Hak de knollen grof. Verwarm de helft van de olijfolie en fruit hierin de ui glazig. Voeg 500 ml kookwater van de venkel toe, samen met de saffraandraadjes, de gewelde rozijnen en de pijnboompitten. Laat een 5-tal minuutjes sudderen op een laag vuur.

Bak ondertussen de ansjovis is de resterende olijfolie op een laag vuur tot ze uit elkaar vallen en voeg toe aan de saus. Bak in dezelfde pan de sardienen, voeg na een 4-tal minuten de venkel toe. Kruid royaal met zwarte peper en wat zeezout. Let op, de ansjovis is zelf al gezouten. Kook de pasta in het kookwater van de venkel al dente. Giet af en voeg toe aan de saus.

Serveer met de sardienen en venkel en strooi er wat broodkruim over.

Wijnsuggesties:

€ 19,99 / fles
Voldoende voorraad
€ 13,99 / fles
Voldoende voorraad


Pasta alla norma

PASTA ALLA NORMA

Ingrediënten

  • 500 gr penne rigate
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 kleine ui
  • 4 knoflookteentjes
  • ¼ theelepel geplette rode peper
  • 1 grote aubergine
  • 1,5 kg trostomaten
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • ½ tas verse basilicum
  • 2/4 tas ricotta
  • Zeezout en zwarte peper

Bereiding

Kook de pasta in gezouten water al dente. Snijd de ui in kleine stukjes, de look in fijne schijfjes en de aubergine en tomaten in blokjes van ongeveer 2 cm. Verwarm de olijfolie in een grote pan op een halfhoog vuur. Fruit de ui glazig, voeg de look en de rode peper toe en laat een 5-tal minuutjes sudderen. Voeg dan de aubergine toe en kruid met zout en peper. Plaats de deksel op de pan en laat dit sudderen tot de aubergine vochtig wordt. Voeg eventueel een paar eetlepels water toe om aanbranden te voorkomen. Voeg de tomaten, de tomatenpuree en wat water toe. Laat een 5-tal minuten koken tot alles gaar is. Hak een gedeelte van de basilicum fijn. Voeg deze samen met de saus toe aan de pasta.

Serveer met een eetlepel ricotta en de overige blaadjes basilicum. 

Wijnsuggesties: