Biodynamische wijn onder de loep

Biologische wijnbouw wordt steeds belangrijker en het gros van onze producenten werkt vanuit familiale principes reeds op organische wijze en met een maximaal respect voor de natuur. Ze streven daarom niet noodzakelijk een officiële certificatie na, hetgeen soms als té commercieel wordt beschouwd.

Steeds meer Italiaanse wijnproducenten (o.a toonaangevende domeinen als Aloïs Lageder en Avignonesi) gaan nog een stapje verder en trekken resoluut de kaart van de biodynamische wijnbouw om zo meer uitgebalanceerde en zuiverdere wijnen te krijgen. 

Maar wat houdt biodynamische wijnbouw eigenlijk in, wat is het verschil met biologisch en waarom begint men ermee?

Vele wijnliefhebbers kennen de term 'biodynamische wijn' wel, maar zelden weet men welke lading die vlag precies dekt. Toch is het mogelijk om aan de hand van bepaalde peilers, die steeds terugkeren bij biodynamische wijnbouw, een goed beeld van deze wijnbouwfilosofie te vormen.

Aan de hand van naamsontleding kan vooreerst al het verschil worden uitgelegd met biologische wijnbouw. Biodynamische wijnbouw is de vlottere term voor biologisch-dynamische wijnbouw. De aanhangers van biologisch-dynamische wijnbouw geloven ten eerste in de principes van de biologische wijnbouw doch gaan nog een paar stappen verder.

Biologische wijnbouw verwerpt het gebruik van chemische stoffen op het land en gelooft eerst en vooral in een gezonde bodem als basis voor de vruchtbaarheid. Klassieke biologische praktijken omvatten het gebruik van groenbemesting (dus zeker geen chemische meststoffen), regelmatige bodembewerking, compost en gemengde aanplanting en ten slotte enkel natuurlijke bestrijdingsmiddelen tegen ziektes en ongedierte (bv. kruidenmengsels).

Biodynamica verdedigt al deze aspecten ook, omdat ze een goede basis vormen voor ecologisch gezonde landbouw, maar ondertussen blijft de vruchtbaarheid van de aarde toch afnemen en moet er dus meer gebeuren dan alleen de aarde voeden - de aarde moet ook nog 'genezen' worden.

De uiteindelijke bedoeling is de wijnstok in volledige harmonie te brengen met de aarde waarin ze groeit en de omringende kosmos en zo op lange termijn een groter succes door een beter kwaliteitsniveau te behalen.

Daarom gaat de biodynamica nog verder dan de biologische land- en wijnbouw: men gaat bijkomend actief ingrijpen en hierbij o.a. beroep doen op kosmische krachten (vandaar de toevoeging '-dynamica'). Het is de bedoeling van de biodynamie om de wijngaard zo gezond en vruchtbaar te maken dat de wijnstokken ook uit zich zelf beter beschermd zijn tegen ziektes en parasieten.

De biodynamische wijnen zouden 'natuurlijker' en daarom beter in balans/gezonder zijn. Het is weliswaar zo dat eens de biodynamisch geteelde druiven geplukt worden de wijnboer er vervolgens tijdens het wijnmaken nog mee kan doen wat hij wil: aansuikeren, concentreren, ultrafiltreren, sulfiteren (zwavelen), ontzuren, aanzuren, … Net zoals bij de wijnen afkomstig van conventionele wijnbouw geldt dus ook hier: steeds eerst proeven is de boodschap.

Lees hier meer over de biodynamische wijnbouw. 

In ons assortiment bieden we heel wat biologische en biodynamische wijnen aan. Ontdek ze hier. 

 

For us, wine is not only a product of nature but also the expression of our attitude.

— Aloïs Lageder, pionier in biodynamische wijn —