Pigato

DNA-onderzoek in de jaren negentig heeft uitgewezen dat pigato, een ras dat tot dan steeds afzonderlijk werd vermeld, met zekerheid vermentino is. De Ligurische naam pigato verwijst naar het gespikkeld voorkomen van de bessen wanneer ze rijp zijn.

Onze producten op basis van dit druivenras

Kenmerken

Meest voorkomende wijnstreek: Liguria

Kleur van de schil: goud-geel met amberkleurige vlekjes ("pigato")

Karakteristieken:
volle smaak, fruitig, medium aciditeit, bittere amandeltoets

Wijnstijlen:
droge witte wijn

Bewaarkracht:
de lichtste wijnen hebben geen bewaarkracht; de beste wijnen tot 4 jaar na oogstdatum

Te drinken bij:
aperitief / antipasti / gevogelte / pasta's

Bekendste herkomstbenamingen:
DOC Riviera Ligure di Ponente

De streek Ligurië, in het Noord-Westen van Italië, is eerder onbekend bij vele wijnliefhebbers. Hooguit kent men deze regio van de doortocht die men er maakt om bijvoorbeeld naar Toscane te rijden. Maar de wijnliefhebbers die reeds overnacht hebben in Genua en er genoten hebben van de plaatselijke keuken zullen zeker kennis gemaakt hebben met de pigato, dé witte autochtone druif van Ligurië.

Ach, Italië kent zo vele onbekende en eerder zeldzame lokale druivenrassen. Maar o zo vaak blijken deze schaarse rassen leuke en bovenal originele ontdekkingen te zijn. Met de pigato (dat letterlijk 'gevlekt' betekent, naar het gevlekte uiterlijk van de rijpe druiven) is het niet anders. De origine van deze druif is tot op heden niet helemaal zeker ofschoon men overwegend vermoedt dat ze uit Griekenland afkomstig is (andere bronnen linken haar dan weer aan de Piëmontese witte druif arneis).

Vaak wordt ze trouwens verward met de meer bekende druif vermentino aangezien beide druivelaars op meerdere vlakken op elkaar lijken. De planten van beide rassen zijn bijna identiek en ook de wijnstijl die men verkrijgt, is bij beide rassen niet zo heel veel verschillend. Beide druiven geven inderdaad een kruidige frisse smaak met een zilte toets maar pigato heeft vaak net dat tikkeltje meer omwille van de mooie fruitexpressie, een kenmerk waaraan het sommige vermentino's ontbreekt.

Omwille van het delicate karakter van pigato wordt het gebruik van eiken vaten (zowel voor de vergisting als vatrijping) geweerd. Deze druif heeft immers het meeste baat bij een opvoeding op roestvrijstalen vaten waardoor haar mooi fris parfum en smaak behouden blijven.

De pigatodruif staat weliswaar niet in heel Ligurië aangeplant. Het is inderdaad enkel binnen de appellatie Riviera Ligure di Ponente in het westen van de regio dat je ze tegenkomt. En de dichtste aanplant vindt je meer bepaald in het gebied rond het havenstadje Albenga.

Zelf benieuwd naar de kwaliteit van deze druif? De twee pigato's van het topdomein Bruna (Le Russeghine en de U Baccan) zullen je verbazen!