Top 10 Appellaties

  • DOCG Barolo

    DOCG Barolo blijft samen met DOCG Barbaresco de bekendste appellatie van Piëmonte. Deze herkomstbenaming schrijft exclusief nebbiolo voor in haar wijnen, de wijngaard die de druiven levert is dan ook van cruciaal belang. Net omdat nebbiolo een...

  • DOCG Brunello di Montalcino

    DOCG Brunello di Montalcino is een appellatie in het uiterste zuiden van het Chiantigebied in Toscane, in een ruime cirkel rond het oude stadje Montalcino met haar indrukwekkend fort uit 1361. Hoewel de producenten binnen het grondgebied van deze...

  • DOP Langhe

    DOC Langhe is een herkomstbenaming die door heel veel producenten uit Piëmonte wordt gebruikt. Het succes van deze appellatie zit hem in de veelzijdigheid ervan. Ten eerste is het grondgebied van DOC Langhe enorm uitgebreid. Ten tweede is de keuze...

  • DOCG Chianti Classico

    DOCG Chianti Classico is een appellatie uit Toscane, ontstaan uit de DOC Chianti, en er volledig van losgekoppeld in 1996. In 1967, bij het ontstaan van de DOC Chianti, werd voor de Chianti Classico voorgeschreven dat de benaming ‘Classico’...

  • DOP Alto Adige

    DOC Alto Adige is een appellatie die enkel en alleen deze provincie aangaat. Je vindt hier alle druivenrassen uit Zuid-Tirol terug, een ware speeltuin voor elke wijnmaker.

  • DOCG Barbaresco

    DOCG Barbaresco is samen met DOCG Barolo de bekendste appellatie van Piëmonte. Initieel maakte ze er zelfs deel van uit, maar ze heeft zich afgescheurd om als een zelfstandige appellatie verder te gaan. De verschillen tussen beide zijn dan ook...

  • DOCG Vino Nobile di Montepulciano

    DOCG Vino Nobile di Montepulciano is een appellatie tussen Montalcino en het Trasimeens meer in Toscane. Deze appellatie ontving in juli 1980 als eerste de erkenning als DOCG. De bodem is hier lichter dan deze in Chianti of Montalcino, met meer...

  • DOCG Carmignano

    DOCG Carmignano is een appellatie in Toscane net ten westen van Firenze, in 1990 gepromoveerd uit de DOC Carmigiano. De rode wijnen zijn ook hier vooral gebaseerd op sangiovese (minimaal 50%) met eventuele aanvulling van canaiolo (maximaal 20%)...

  • DOCG Amarone della Valpolicella

    DOCG Amarone della Valpolicella. Deze Valpolicellawijnen hebben duidelijk een zoet mondgevoel, wat regelrecht tegen de traditionele stijl ingaat. Men laat hierbij de druiven na de oogst eerst gedurende 100 à 120 dagen drogen op rieten matten of in...

  • DOP Etna

    DOC Etna, een herkomstbenaming op de noordoostelijke flanken van de gelijknamige vulkaan, wint binnen Sicilië nog steeds aan belang. Los van de prachtige ligging van de wijngaarden, op de glooiende vulkaanhellingen, zijn ook de druivenrassen...