TOP 100 WINES OF ITALY 2022 - James Suckling

Ieder jaar publiceert James Suckling zijn TOP 100 wijnen, per wijnland en globaal. Het draait niet meer alleen om Toscane in deze Top 100 van Italiaanse wijnen. Hoewel de regio dit jaar de lijst blijft domineren, stoten andere gebieden door met tal van topwijnen uit Piemonte, Sicilië, Alto Adige en andere delen van het land. In totaal beoordeelde JamesSuckling.com meer dan 7.400 Italiaanse wijnen. 

De lijst bevat maar liefst 25 (!) Licata-wijnen, en we staan zelfs helemaal aan de top met de BAROLO ROCCHE DELL'ANNUNZIATA RISERVA 2016 van Paolo Scavino.

Een van de hoogtepunten van het jaar is Sicilië, meer bepaald  de Etna. Het vulkanische gebied op de zuidoostelijke punt van het eiland is niet van deze wereld, met het unieke microklimaat van de regio. Sommige van de speciale subappellaties, contradas in het Italiaans, behoren nu wellicht tot de beste plaatsen in Italië behoren om onderscheidende wijnen te maken, waaronder namen als San Lorenzo, Calderara Sottana, Santo Spirito, Moganazzi, Guardiola en Feudo di Mezzo. 

Een andere regio om aan te denken uit deze lijst is Alto Adige. Het koele, bergachtige gebied maakt heldere en precieze wijnen, zowel wit als rood. Het kristalheldere karakter van de wijnen, of het nu gaat om een minerale pinot grigio of leisteenachtige lagrein, maakt ze zo fris en aantrekkelijk om te drinken. De wijnproducenten van Alto Adige behoren tot de beste van Italië op het gebied van wijnbouw en wijnmaken met weinig ingrepen.

FORMIDABELE BAROLO
De nummer 1 Italiaanse wijn van het jaar is een formidabele fles - de Paolo Scavino Barolo Rocche dell'Annunziata Riserva 2016. Het is een van de beste jonge Barolo's ooit. De familie Paolo Scavino maakt al tientallen jaren gestructureerde en gepolijste Barolo's en het wijnhuis wordt nu gerund door twee zussen, Enrica en Elisa. De laatste is de wijnmaker, en zij heeft een subtiele hand gebracht in het wijnmaken, waardoor de wijnen nog meer verfijning en polijsting krijgen. De Rocche dell'Annunziata Riserva 2016 is zeer zeker haar beste wijn ooit.

Ontdek onze beschikbare wijnen in de TOP 100 WIJNEN UIT ITALIE van James Suckling. 

 

Ontdek hier de volledige TOP 100-lijst van James Suckling