2014

PIËMONTE

In Piëmonte lag de hoeveelheid geproduceerde wijn in 2014 een pak lager dan de voorgaande jaren. Ten opzichte van 2013 werd er 15 % minder wijn geproduceerd en ten opzichte van het gemiddelde van de voorbije vijf jaren (2009-2013) zelfs 18 % minder. Hoewel de lente vrij normaal en zelfs voorspoedig verliep, is de mindere opbrengst een logisch gevolg van de slechte weersomstandigheden tijdens de zomermaanden juli en augustus. Nat weer en de quasi voortdurende vochtigheid met lagere temperaturen dan normaal zorgden voor meeldauw en druivenrot. Bovendien waren er enkele zware hagelbuien die sommige wijngaarden (bijvoorbeeld in Barolo) zwaar hebben toegetakeld. September en begin oktober waren gelukkig alsnog redelijk zonnig waardoor de blauwe druiven rustig konden verder rijpen en dan toch nog een mooie rijpheid behalen. De oogst begon in 2014 zeven dagen eerder dan in 2013 maar dit lag min of meer in lijn met de voorgaande jaren. Eind augustus werd eerst de chardonnay geoogst, gevolgd door de moscato, de cortese, de brachetto en de dolcetto begin september. De barbera werd pas eind september geoogst terwijl men met de nebbiolo gewacht heeft tot begin oktober. Medio oktober was de volledige oogst gedaan. De cortese- en arneiswijnen zijn zeer geslaagd te noemen met een quasi perfecte aciditeit. Voor barbera en nebbiolo zag het tot begin september maar somber uit maar gelukkig hebben deze blauwe topdruiven maximaal kunnen profiteren van de goede nazomer tijdens september en begin oktober. Het zullen geen krachtpatsers worden maar mooie elegante rijpe wijnen met goede aciditeit die de lange houtlagering makkelijk zullen kunnen verteren. Afwachten tot in 2017 en 2018 wanneer de eerste flessen op de markt zullen komen!

NOORD-OOST-ITALIË

Voor Lombardije betekende 2014 op kwantitatief vlak een kleine ramp met 25 % minder productie ten opzichte van 2013. De producenten dienden hun wijngaarden voortdurend te behandelen tegen meeldauw en schimmel en ook een strenge selectie na de oogst was noodzakelijk om toch een beetje gezond fruit te kunnen vinifiëren. In Valtellina werd de chiavennasca (nebbiolo) in de eerste twee weken van oktober geoogst. De kleine hoeveelheden duwden de druivenprijzen wel lichtjes de hoogte in. Trentino – Zuid-Tirol liet eveneens een serieus negatief verschil optekenen ten opzichte van 2013 van maar liefst 20 %! Hier waren de weersomstandigheden eveneens nog minder goed dan in Piëmonte. Een kletsnatte lente die nauwelijks droger werd naar de zomer toe leidde door de warmere temperaturen vanaf juli tot enorme problemen met botrytis (druivenrot). Enkel die producenten die alles met de hand hebben geoogst en die voor de start van de vinificatie een draconische selectie hebben gemaakt in het druivenmateriaal konden alsnog redelijk goede wijnen afleveren. De alcoholgraden liggen wel lager dan de voorgaande jaren terwijl de zuurtegraden iets hoger liggen. Finesse, mineraliteit en evenwicht zijn dan ook de twee kernwoorden hier. Eén belangrijke uitzondering die toch wel aangestipt moet worden zijn de wijnen op basis van teroldego in Trentino: de sublieme wijnen vol krokant fruit, met ragfijne zuren en suave tannines zullen zeker bij de beste wijnen van het laatste decennium behoren. Veneto produceerde ook 15 % minder, hier vooral te wijten aan de kletsnatte zomermaanden van juni tot augustus en enkele fikse hagelbuien er bovenop. De wijnen van het westelijk deel van Veneto (Bardolino, Lugana, Soave) komen het beste voor de dag. Vooral Valpolicella en in het bijzonder de Amaronewijnen spannen de kroon want door de mindere opbrengst bleken de druiven bijzonder geconcentreerd en uitermate geschikt voor het drogingsproces (appassimento). Ook de gleradruiven voor Proseccowijn zijn bijzonder goed binnengekomen met veel aroma en strakke zuren. Friuli noteerde een productiedaling van slechts 10 % en deze daling kwam vooral op de kap van de vroegrijpe rassen friulano, chardonnay, pinot grigio, merlot en cabernet franc. Van glera, de druif waar Prosecco van gemaakt wordt, werd dan weer meer dan ooit te voren geproduceerd want in 2014 werden vele nieuw aangelegde glerawijngaarden voor het eerst in gebruik genomen. In het algemeen kan gesteld worden dat Friuli, in tegenstelling tot vele andere regio’s, in september bleef gebukt gaan onder veel regen en koelere temperaturen. Van een heropleving van het weer was hier nauwelijks sprake. Intens knisperende zuren zijn dan ook het gevolg waardoor er wel heel goede witte wijnen van sauvignon blanc, pinot grigio en friulano gemaakt werden. De blauwe druiven zoals refosco, merlot, schioppettino hebben helaas nooit een perfecte fenolische rijpheid bereikt en de rode wijnen zullen dan ook maar matige kwaliteit bieden in 2014.

TOSCANE

Toscane heeft ondanks felle regenbuien in juli en zelfs hagelbuien her en der toch een  productietoename van 10 % ten opzichte van 2013 genoteerd. Gelukkig brachten september en begin oktober zeer aangenaam weer waardoor al de druiven in optimale omstandigheden hun optimale rijpheid konden bereiken. Eind augustus werden in de Maremma reeds de vroegrijpe druivenrassen sauvignon, chardonnay en pinot nero geoogst, gevolgd door merlot, vernaccia en vermentino medio september. De sangiovese werd als laatste druivenras overal pas geoogst rond het midden van oktober. Die producenten die kost noch moeite hebben gespaard in hun wijngaarden om botrytis en de recente plaag van de Japanse fruitvlieg op te vangen, worden beloond met heel mooi fruit. De gemiddelde opbrengst wijn/fruit is hoger dan de vorige jaren terwijl het gemiddelde suikergehalte van de druiven iets lager ligt. We stevenen dus af op een wijnjaar met eerder elegante wijnen en zeker geen blockbusters.

MIDDEN- EN ZUID-ITALIË

Ook alle regio’s van Midden- en Zuid-Italië met uitzondering van Lazio en Umbrië lieten een aanzienlijke productievermindering optekenen. De Abruzzen startten het nieuwe jaar al meteen met zware schade aan de wijngaarden want eind november 2013 had ernstige sneeuwval al 1700 hectare pergolageleide wijngaarden vernield. Tot begin augustus regende het wekelijks terwijl de temperaturen wel normaal bleven. De sangiovese en montepulciano werden door de meeste producenten iets vroeger geoogst dan gebruikelijk. Hierdoor behaalden niet al de druiven de optimale tanninerijpheid maar het risico op rot en andere problemen werd te groot. In de Abruzzen zal er een groot kwalitatief verschil zijn tussen de betere wijnen met herkomstbenaming en de generieke of landwijnen. Campanië kon dan weer wel genieten van een prachtige nazomer vanaf 8 september waardoor al de druiven rustig in optimale omstandigheden de perfecte rijpheid en balans haalden. De meeste greco en fianco werd pas midden oktober geoogst en de oogst van aglianico was maar pas rond op 10 november, bijzonder laat dus. Door de vele regen en lagere temperaturen in de lente en de langzame ontwikkeling liggen de zuurtegraden iets hoger dan gebruikelijk en was al het druivensap heel fris en aromatisch. Al de witte druiven zullen dan ook schitterende witte wijnen opleveren terwijl bij de blauwe rassen voornamelijk de laatrijpende aglianico superresultaten laat optekenen. Ook in Apulië was de lente natter en koeler dan gebruikelijk, met een productievermindering van 20 % ten opzichte van 2013. Aangezien droogte hier vaker een probleem is, was het beetje regen in augustus voor vele wijnproducenten eerder welgekomen dan een last. Algemeen gesteld is men hier heel tevreden over het jaar met homogene goede kwaliteit in de hele regio.

DE EILANDEN

Bij Sicilië valt de bijzonder zware productieterugval van 40 % ten opzichte van 2013 op. Voor het eerst sinds 2007 had men hier immers terug problemen met de ernstige plantziekte valse meeldauw. De wijngaarden van inzolia en nero d’avola werden serieus toegetakeld. Wat er uiteindelijk over heel Sicilië geoogst kon worden is dan wel weer van optimale kwaliteit. De zomer was immers wat koeler dan anders (wat hier best positief is) en er waren eindelijk eens geen hittegolven. De uitzonderlijke kwaliteit van 2013 zal niet geëvenaard worden, maar toch is men hier dik tevreden ondanks de veel kleinere productie.

Sardinië kende een zelden geziene nazomer met vele septemberdagen van 30°C! Dit zorgde natuurlijk voor een versnelde suikeraccumulatie in de druiven wat krachtige wijnen zal opleveren. Er was ook hier wel een terugval in productie (-20 %) maar dat kwam hoofdzakelijk doordat de druiven opnieuw een normale proportie aannamen na het uitzonderlijke jaar 2013 toen de druiven dikker dan ooit waren. Door de droge zomermaanden en september was het immers niet gemakkelijk voor de druiven om voldoende te zwellen. Wijnjaar 2014 zou voor Sardinië wel eens één van de allerbeste recente wijnjaren kunnen worden, zowel in wit als in rood.