2007

ALGEMEEN

Hoeveelheid:
In 2007 zal het totaal van de oogst 40,5 miljoen hl wijn opleveren, wat een vermindering betekent met 18 % in vergelijking met vorig jaar. De laatste oogst kan aanzien worden als één van de magerste sinds de laatste 50 jaar. De vermindering van de productie is dit jaar vooral te wijten aan de eigenaardige weersomstandigheden. In talrijke regio's wordt er minder of evenveel geproduceerd als in 2006, met uitzondering van Friuli Venezia Giulia en Veneto.

Kwaliteit:
Volgens de eerste ramingen, is de kwaliteit van het wijnjaar 2007 zeer uitéénlopend. De kwaliteit van de vroegtijdige druiventypes is redelijk interessant en deze druiven werden reeds gevinifieerd op het moment van het opstellen van dit rapport. 

De verwachtingen voor de andere druiventypes naar kwaliteit toe zijn goed, enkele zeer goed en uitschieters van uitstekende kwaliteit. Het begintijdstip van de druivenoogst kan men optekenen als één van de vroegste van de laatste 70 jaar. De oorzaak is te zoeken bij de weersomstandigheden. 

De winter 2006/2007 was één van de zachtste en droogste van de laatste 10 jaar. De maand april was daarenboven één van de warmste van de laatste 50 jaar. Nadien werd de maand juli heel zwoel. De maand augustus werd opnieuw snikheet in het zuiden. Noord-Italië kende daarentegen gemiddelde zomertemperaturen met af en toe een neerslagbui die gunstig geweest is voor de wijnstokken.

PIEMONTE

De wijnoogst is ongewoon geweest omwille van de abnormale weersomstandigheden. Er vond een droge periode plaats van eind oktober tot begin mei met af en toe een onweersbuien. De meer dan gemiddelde temperaturen tijdens de lente en de winter veroorzaakten een vervroeging van de van de bloei van 15-20 dagen t.o.v. de normale omstandigheden. 

De pluk van de Pinot noir en de Chardonnay (als basis van de Alta Langa) werd op 15 augustus beëindigd. De geoogste hoeveelheid bedroeg 10% minder dan die van de vorige druivenpluk. De Moscato druiven zijn goed voor 30% van de productie van de hele Piemonte regio. Volgens de eerste verwachtingen zal ook daar -5% productie worden vastgesteld. 

De kwaliteit van de geplukte druiven is goed; de druiven zijn gezond en gespaard gebleven van parasieten. Het alcoholpercentage en de zuurtegraad zijn perfect in evenwicht. De ideale temperatuursschommelingen tussen dag en nacht hebben ervoor gezorgd dat de Moscatowijnen, Brachetti en de Malvasia uitstekende aromatische kenmerken vertonen.

LOMBARDIA

De hele regio maakte de warmste winter door van de laatste 50 jaar. De gemiddelde temperatuur viel 3 graden hoger uit dan normaal hetgeen het uitbotten 25 dagen vervroegd heeft. Deze voorsprong is nadien in de loop van de vegetatieve cyclus teniet gedaan. 

In Olterpò Pavese en Franciacorta begon de wijnpluk tijdens de eerste dagen van augustus met de Pinot en de Chardonnay en vervolgens met de andere vroegtijdige druivenvariëteiten. Men kan stellen dat er voor de Franciacorta en de Olterpò Pavese een voorsprong is van respectievelijk 10 en 12 dagen. 

In heel Lombardije, wordt de terugval van de hoeveelheid geschat op -15%. De totale productie in de regio bedraagt 1.81.000 hectoliters. 

De witte druiven zijn gezond en de kwaliteit schommelt tussen goed en uitstekend. De verhouding tussen suikers en zuurtegraad is voortreffelijk. Wat de rode druiven betreft, stelt men een aangenaam evenwicht vast en interessant gehalte aan polifenolen.

TRENTINO ALTO-ADIGE

Ook in Trentino Alto Adige doet er zich een voorsprong voor van circa 20 dagen t.ov. vorig jaar. Deze voorsprong bij het botten had zijn weerslag op de volledige vegetatieve cyclus. Af en toe vielen er opéénvolgende regenbuien die dan afgewisseld werden door droge perioden waarop men kunstmatig irrigeerde. 

Eigenlijk kan 2007 als een normaal jaar worden beschouwd. Het hernemen van de vegetatieve cyclus was vroegtijdiger maar de cyclus zelf kende een normale duur. 

De gezondheid van de druiven blijkt uitstekend. De kwaliteitsverwachtingen zijn schitterend zowel voor de witte wijnen als voor de rode wijnen. In Trentino, zoals in Lombardije, begon de druivenpluk op 6 augustus met de Chardonnaydruif (als basis voor de spumante) en nadien de andere variëteiten. 

Ook in Alto Adige is de druivenpluk ongeveer 3 weken vroeger begonnen dan vorig jaar. Qua geoogste hoeveelheid, schat men voor de hele regio vergelijkbaare hoeveelheden als vorig jaar.

VENETO

Het weerbeeld is tijdens het einde van de winter tot en met het begin van de lente bepaald geweest door temperaturen die redelijk hoog liggen. Deze veroorzaakten een vroegtijdige opleving wat op zijn beurt de vegetatieve cyclus en ook de fenologische fases van van circa 15/20 dagen vervroegd heeft. 

De maand juli is verschroeiend warm en regenvrij geweest. Daarom werd noodirrigatie toegepast, hetgeen de schade ten gevolge van droogte heeft verhinderd. In het midden van juli vielen er hevige regenbuien die een groot deel van de DOC Conegliano-Valdobbiadene zone getroffen hebben. Hierdoor werden de wijngaarden verplicht vervroegd geoogst. 

Zowel in het westelijk als in het oostelijk deel verwacht men witte wijnen met verfijnde aroma's. Ze zijn intens en hebben een goede structuur en persoonlijkheid. De kwaliteit van de rode wijnen vertoont, mits goede klimaatomstandigheden tijdens het einde van de pluk, een interessante kwaliteit. 

Vooral de bekendste wijnen uit de westelijke deel van de Veneto zouden eruit springen. In de regio begon de wijnpluk tijdens de eerste 10daagse voor de vroegtijdige variëteiten. Hierop volgen vanaf 20 augustus de Merlot, nadien de Carbernet en de Garganega. In de provincies van Treviso en Venezia is de wijnoogst pas echt begonnen op 16 augustus met de druivenpluk van de Pinot Grigio, Pinot blanc en Chardonnay. Op 28 augustus zijn de pluk van de Prosecco en de Merlot op vol rendement van start gegaan.

FRIULI VENEZIA GIULIA

De bijzonder warme winter, de hoge lentetemperaturen en weinig regen hebben bijgedragen tot het vroegtijdig botten van de wijnranken. In alle wijnzones van de regio zijn de druiven gezond vooral omdat de aanvallen van de parasieten zijn uitgebleven. De rijping van de druiven werd bevorderd door de eerste regenbuien van augustus. 

Daarnaast hebben de zachte temperatuurswisselingen bijgedragen tot de synthese van aromatische bestanddelen. De gezondheidstoestand van de druiven is uitstekend. Als al de klimatologische omstandigheden zich stabiliseren tijdens de eindperiode van de pluk, dan zal de pluk een rendement druif/wijn laten optekenen die rond het gemiddelde ligt.

EMILIA-ROMAGNA

Tijdens de lente vielen er weinig regenbuien en temperaturen lagen boven het gemiddelde. De maand juli werd gekenmerkt door droge weersomstandigheden met gemiddelde temperaturen die heel hoog lagen (met pieken tot 37-38 graden). Deze omstandigheden hebben de vegetatieve cyclus vertraagd met 8/10 dagen voor de witte druiven en 7 dagen voor de rode (ook in Emilia-Romagna hernam de vegetatieve cyclus 15 dagen vroeger dan normaal). In augustus hebben hoge temperaturen zich afgewisseld met regenbuien en dus met grote temperatuursverschillen tot gevolg. 

De eerste druivenpluk is begonnen op 6 augustus voor de vroegtijdige variëteiten. De eerste analyses wijzen erop dat er een goede suikergehalte is en een beperkte hoeveelheid zuren. Het rendement druif/wijn situeert zich echter onder het gemiddelde. Voor de Sangiovese is de pluk begonnen tijdens de eerste dagen van augustus en deze zal voortduren tot half september.

TOSCANA

De regenbuien zijn redelijk schaars geweest en het zijn vooral de jonge druivenranken die geleden hebben onder het tekort aan water. De regenbuien van 7-9 augustus brachten hieromtrent soelaas. Momenteel is de kwaliteit zeer goed met uitschieters die neigen naar uitstekend. 

De pluk van de Chardonnaydruiven is begonnen op 19 augustus. Voor de Merlot, de Shiraz in Maremma, de streek van Grosseto en Bolgheri is de pluk tijdens de laatste week van augustus begonnnen.

MARCHE

Zowel de herfst als de winter zijn gekenmerkt geweest door weinig regen en zachte temperaturen en veel zon. De vegetatieve cyclus van de druivenranken is 10 tot 15 dagen vroeger begonnen dan het jaar voordien. 

Half september is de pluk van de Verdicchio begonnen. De Montepulciano begon in de periode eind september en begin oktober. De druiven zijn perfect gezond. De druiven bevatten iets minder sap omwille van beperkte hoeveelheid waterstoffen. Het rendement druif/wijn is echter onder het gemiddelde.

LAZIO

Tijdens de vegetatieve cyclus vond er een afwisseling van hoge en lage temperaturen plaats. Dit heeft een perfecte bloei bemoeilijkt en ook de vorming van de trossen is redelijk dun geweest wat uiteraard een negatieve invloed heeft op de productie. 

De winterse regenbuien en deze van juni hebben voldoende watervoorraad gecreeërd en daarom werd er slechts in enkele gevallen beroep gedaan op noodirrigatie. Dankzij de uitstekende gezondheid kan de kwaliteit zeker als uitstekend aanzien worden. 

De pluk van de witte vroegtijdige druiven (Chardonnay, witte Pinot, Sauvignon) is op 16 augustus begonnen. Begin van september werden de Merlot, Cabernet Sauvignon geplukt. Hieropvolgend de Malvasia, Trebbiano, Sangiovese en Montepulciano.

ABRUZZO

Sinds vorige herfst zijn er uitzonderlijk weinig regenbuien geweest (tot -70% tegenover het gemiddelde). Tijdens de winter bleef de sneeuwval bijna uit en waren de temperaturen hoger dan het gemiddelde met ongeveer 3 tot 4 graden. 

Aan de kuststreek is men begonnen met de pluk van de Chardonnay en Pinot gris tijdens de eerste week van augustus. Momenteel zijn er geen fytosanitaire problemen op te tekenen maar de kwaliteit van de druiven vertoont zich uitstekend.

CAMPANIA

Anno 2007 werd gekenmerkt door temperaturen boven het gemiddelde ook tijdens de koudere maanden. Tijdens de periode juni-augustus vielen er bijzonder weinig regenbuien. Er werden hoge temperaturen geregistreerd in de fase van het botten. 

In het algemeen zal de pluk een voorsprong kennen van 7 tot 10 dagen tegenover het gemiddelde. De verwachtingen naar kwaliteit toe zijn normalerwijze uitstekend met verschillende uitstekende uitschieters. De grote temperatuurswisselingen tussen dag en nacht van augustus, hebben de aromatische concentratie van de witte wijndruiven bevorderd en de rijping voor de rode druiven.

PUGLIA

In enkele zones van de Salento streek heeft men last gehad van parasietaanvallen (vooral pernospora). In de zone van Tavoliere zijn er hevige regenbuien geweest. 

Ook in Puglia registreert men een vroegtijdig begin van de pluk van 10 tot 12 dagen. Het plukken van de vroegtijdige druiventypes begon tijdens de eerste dagen van augustus. Zowel kwaliteit als gezondheid zijn uitstekend maar het rendement wijn/druif is lichtjes lager dan het gemiddelde. De pluk van de autochtone Primitivo druif en Negroamaro is de laatste dagen van augustus begonnen.

SICILIA

De vegetatieve cyclus is tijdens de lente, (de periode van de bloei en de verkleuring) tegengehouden geweest door de peronospora-aanvallen. Deze tendens werd nogmaals versterkt door het twijfelachtige weer met lange regenperiode en grote aanwezigheid van vochtigheid gedurende de hele mei maand. Dit is schadelijk geweest voor vele vroegtijdige variëteiten zoals de Chardonnay, Pinot Grigio, Müller Thurgau en Inzolia (qua witte druiven). 

De rode druiven werden echter het meest getroffen door deze omstandigheden. De fitosanitaire gezondheid van de druiven is zeer heterogeen. De druivenstokken die technisch niet opgevolgd zijn geweest, hebben geleden onder de peronospora-aanvallen. De behandelde druivenranken hebben een uitstekende kwaliteit.

SARDEGNA

Ook op Sardinië tekende men tijdens de winter en de lente temperaturen op die boven het gemiddelde lagen. Dit heeft de vegetatieve cyclus versneld met circa 10 dagen. De zomermaanden zijn in tegenstelling tot Zuid-Italië en Sicilië minder warm geweest dan de voorbije jaren op enkele pieken in juli na. Deze waren echter enkel van korte duur. De voorsprong in de vegetatieve cyclus is beperkt tot 7 dagen. 

De pluk van de vroegtijdige druiven Pinot en Chardonnay begon in de helft van augustus. De geoogste druiven zijn gezond en de eerste vinificatie duidt op interessante kwaliteitsniveaus zowel voor de rode als de witte wijnen.