Wegwijs in Italiaanse wijn Vragen? Bel ons op: ma-za 9u00-12u30 en 13u30-17u00

+32 (0)11 222037

Sitemap | NL | FR  

 

Wijnen Zoete wijnen Prosecco & Spumante Grappa & Limoncello Delicatessen Olijfolie Aceto
Nieuwe producenten Geschenken Online Cadeaubon Verpakkingen Winkelwagen Zoeken Download prijslijsten
Nero d'Avola

wijnleven

druivenrassen

Aglianico

Arneis

Barbera

Bombino bianco

Cannonau

Carignano

Catarratto

Corvina

Dolcetto

Falanghina

Fiano

Friulano

Gaglioppo

Garganega

Greco

Grillo

Inzolia

Lagrein

Malvasia

Montepulciano

Moscato

Nebbiolo

Negroamaro

Nerello Mascalese

Nero d'Avola

Passerina

Pecorino

Pigato

Primitivo

Prosecco

Refosco

Rondinella

Sagrantino

Sangiovese

Teroldego

Trebbiano

Verdicchio

Vernaccia Di San Gimignano

Licata community
inloggen
|
loginnaam

paswoord

Paswoord vergeten?
Zoeken

 


Winkelwagen

 

BESTELLEN

  wijnleven > druivenrassen > nero d'avola

 




Overzicht


NERO D'AVOLA
 

Wijnen op basis van deze druif

De naam verwijst duidelijk naar de stad Avola nabij Siracuse in het Oosten van SiciliŽ. De druif wordt ook wel Calabrese genoemd, afgeleid van het Griekse woord kalavisi, wat 'goede druif' zou betekenen. Het heeft echter niets te maken met de gelijknamige regio CalabriŽ waar deze druif nauwelijks aangeplant is.

KENMERKEN

Meest voorkomende wijnstreek:
Sicillia

Kleur van de schil:
paars-blauw

Karakteristieken:
krachtig, rijp, (donker) fruitig, medium aciditeit

Vinificatiemogelijkheden:
de lichtste wijnen hebben geen houtlagering / de topcuvťes hebben soms 18 maanden eiklagering

Wijnstijlen:
droge rode wijn

Bewaarkracht:
de lichtste wijnen hooguit 4 jaar na oogstdatum, de beste wijnen tot 10 jaar na oogstdatum

Te drinken bij:
deegwaren of risotto op basis van tomaten- of vleessaus / wit vlees zonder saus / wit vlees met saus / rood vlees, gegrild of geroosterd, zonder saus

Bekendste herkomstbenamingen:
DOCG Cerasuolo di Vittorio / IGT Sicilia Rosso

In de zonovergoten kalkrijke vlaktes van Zuidoost ItaliŽ, rond de steden Rosolini en Pachino, is de hoogste concentratie te vinden van Nero d'Avola-wijngaarden. Hoelang deze druif hier al verbouwd wordt is niet erg duidelijk. Wat we wel weten is dat er enorm veel wijngaarden gerooid werden met Europese subsidies en dat de Nero d'Avola vaak heeft moeten plaatsmaken voor fruit en groenten. Toch is hij enorm populair en wordt hij aanzien als de beste blauwe druivensoort van het eiland.

Ook als mengdruif is hij ideaal omdat hij een zeer diepe kleur geeft in combinatie met veel suiker en een aciditeit die, ondanks de hitte, goed aanwezig is. Het is net deze aciditeit die, bij teelt op bepaalde ondergronden, soms problemen kan opleveren. Vandaar dat hij dikwijls geblend wordt met druivenrassen zoals Nerello Mascalese of Frappato die van nature minder zuren hebben. Tegenwoordig wordt er ook veel Cabernet sauvignon , Merlot en Syrah aangeplant. In combinatie met deze druivenrassen is men in staat om volle wijnen te produceren met veel elegantie en subtiele aroma's.

Er zijn experten die de Nero d'Avola in verband brengen met Syrah. Er zijn zeker gelijkenissen qua blad en druifvorm en syrah zou afgeleid zijn van de plaatsnaam Sira-cusa. Anderen beweren dan weer dat er te veel verschillen zijn qua vegetatie en aroma's om van een duidelijk verband te spreken. Natuurlijk spreken we over druivenrassen die al duizenden jaren in ontwikkeling zijn en dan is het normaal dat het verband niet altijd meteen merkbaar is.

We vinden een grote verscheidenheid in wijnen op basis van deze druif. Van gemakkelijke, fruitige drinkwijnen tot gecorseerde rosťwijnen en volle en complexe wijnen.

De appellaties zijn in SiciliŽ van ondergeschikt belang en we vinden de meeste wijnen op basis van deze druif dan ook in de overkoepelende appellatie IGT Sicilia Rosso.

Bookmark and Share

word fan van Licata Vini op facebook

Copyright © 2000 - 2014 Licata Vini - Webdesign by: Arjen Rutten - Licata Vini