Carignano

Carignano is een blauw druivenras dat je aantreft in Sardinië. Deze druif is beter bekend als carignan in Frankrijk, en vind je in Sardinië zelf soms ook terug onder het synoniem bovale grande of bovale di spagna.

Wat opvalt, is dat de carignano in Sardinië veel fruitigere, soepelere wijn oplevert dan in andere landen het geval is, en dat hierbij de tannine ook beter beheerst wordt.

Onze producten op basis van dit druivenras

Kenmerken

Meest voorkomende wijnstreek: Sardegna

Kleur van de schil: blauw / paars-blauw

Karakteristieken:
heel kruidig; donker fruit; hoog in zuren; vrij veel tannine

Wijnstijlen:
droog; krachtig; wilde smaak

Bewaarkracht:
de lichtste wijnen zonder houtlagering hebben nauwelijks tot geen bewaarkracht; de beste wijnen tot 8 jaar na oogstdatum

Te drinken bij:
pasta / gevogelte / rood vlees / wild

Bekendste herkomstbenamingen:
DOC Carignano del Sulcis

De carignano is een wijnstok die erg verspreid is in heel het westelijke bekken van de Middellandse zee. In Frankrijk is het de meest gecultiveerde druif en dan vooral in het Zuid-Franse Languedoc-Roussillon waar zij gekend is onder de naam carignan. In Spanje treffen wij de cariñena vooral in Catalonië aan.

Het is moeilijk om in te schatten wanneer deze druif precies voor het eerst verscheen op het eiland Sant'Antioco (ten zuidwesten van Sardinië) om vandaar de regio Sulcis op Sardinië te bereiken. In deze regio verscheen de carignano het eerst in Italië. Het zou kunnen dat de Feniciërs, stichters van Sulcis, voor deze intrede gezorgd hebben. Een andere denkpiste is dat de carignano, die in Spanje veel verbouwd werd, haar intrede heeft gemaakt via Frankrijk en Corsica om zo in Sardinië terecht te komen tijdens het Spaanse bewind van Aragón in de 14de/15de eeuw. Als je weet dat de Sardische boeren deze druif ook 'uva di Spagna' of 'Axine de Spagna' noemden, dan zou deze tweede gedachtegang wel eens de juiste kunnen zijn.