Avignonesi ontvangt Robert Parker Green Emblem 2022

Elk  jaar bezoeken de recensenten van Robert Parker's Wine Advocate duizenden wijnhuizen over de hele wereld en zijn ze met hun eigen ogen getuige van hun initiatieven om duurzamer te boeren. Vorig jaar lanceerden ze daarom het Robert Parker Green Emblem, een jaarlijkse prijs die wijnhuizen erkent die, in veel gevallen, pioniers zijn op het gebied van duurzaamheid*. 

In Italië ontving Avignonesi in 2022 het Groene Robert parker-embleem

Avignonesi & duurzaamheid

Met 175 hectare wijngaarden is Avignonesi de grootste biodynamische producent van Italië. Het bedrijf heeft zich ertoe verbonden specifieke veranderingen door te voeren om het milieu en de samenleving positief te beïnvloeden.

Avignonesi steunt bijvoorbeeld lokale leveranciers om de lokale gemeenschap te bevorderen en de transportimpact te verminderen. Zijn landbouwpraktijken stimuleren de biodiversiteit om de bodem tot leven te brengen. Er worden bomen geplant om de beboste gebieden te behouden. Het wijnhuis is overgestapt op biologisch afbreekbare doppen, gemaakt van hernieuwbare grondstoffen. Het bespaarde 15 ton glas door in 2021 over te schakelen op lichtere flessen, en kartonnen dozen zijn gemaakt van 100% gerecycleerde bronnen. Het landgoed wekt zonne-energie op, en elektriciteit komt uit hernieuwbare bronnen. In 2021 gebruikten de landbouwvoertuigen van de boerderij 13% minder brandstof in vergelijking met 2020. Het watergebruik wordt gecontroleerd en geoptimaliseerd. Zwavel en koper worden verminderd, en alle landbouwchemicaliën zijn verboden. Alle wijnen worden gemaakt en gebotteld in de wijnmakerij, en 100% van de druiven komen van het landgoed. De wijnen worden gefermenteerd met inheemse gisten. 

Avignonesi is ook toegewijd aan sociale duurzaamheid. Het personeel wordt regelmatig getraind op veiligheid en welzijn. Het personeel is multinationaal en multi-etnisch. Alle arbeidsvoorwaarden voldoen aan of overtreffen de wettelijk vereiste minimumnormen. Er worden Engelse lessen aangeboden aan kinderen in de gemeenschap tussen 5 en 18 jaar.

 

Een erkenning voor de Vino Nobile di Montepulciano wijnregio

Deze speciale erkenning geldt ook voor de baanbrekende Vino Nobile di Montepulciano wijnregio als geheel. Eerder dit jaar werd Vino Nobile di Montepulciano de eerste Italiaanse benaming waaraan de Equalitas-duurzaamheidsnorm werd toegekend na een drie jaar durend certificeringsproces. Equalitas werd opgericht door de Italiaanse wijnlobby Federdoc en is een veeleisend protocol dat een groot aantal milieu-eisen stelt, zoals het meten van koolstof- en watervoetafdrukken, sociaaleconomische naleving en het opstellen van een gedetailleerd duurzaamheidsverslag.

*Of het nu gaat om het afschaffen van herbiciden en pesticiden, het omarmen van biodiversiteit of het bereiken van koolstofneutraliteit, duurzaamheid heeft vele gezichten. Maar het is geen geheim dat veel van 's werelds beste wijnproducenten geloven dat levende bodems en evenwichtige ecosystemen niet alleen de toekomst van hun sector helpen garanderen, maar ook de meest overtuigende resultaten in het glas opleveren.