Zoeken

barbera

Barbera is een enorm populair blauw druivenras uit Piëmonte, en commercieel het belangrijkste van de hele regio. Het ras is evenwel niet zo oud als sommige andere Piëmontese variëteiten. In oude literatuur vinden we zeer weinig sporen terug van... ... Lees verder


cannonau

Cannonau is het meest aangeplante blauw druivenras dat we aantreffen in Sardinië. Smaaktechnisch is deze druif door velen geliefd, aangezien ze zeer sappige, fruitige wijnen voortbrengt die ook vaak nog een kruidig kantje vertonen. Al die... ... Lees verder


coda di volpe

Coda di volpe is een autochtoon wit druivenras uit Campanië, ook ‘vossenstaart’ genoemd. Dit ras werd lange tijd als wat minderwaardig beschouwd, gelukkig is recent de kwaliteit van de cépagewijnen – wijnen gemaakt van één druivenras – op basis... ... Lees verder


colorino

Colorino is een blauw druivenras uit Toscane, dat voornamelijk als blenddruif wordt gebruikt. Zoals de naam al aangeeft, wordt dit ras voornamelijk gebruikt om met haar donkerblauwe schil sangiovesewijnen meer kleur te geven. Toch bestaan er... ... Lees verder


fiano

Fiano is een autochtone witte druif uit Campanië, die in dezelfde aromaschuif ligt als greco, maar doorgaans een tikkeltje minder aciditeit heeft en vaak nog wat meer uitbundig fruitvet met rijpe appel en een wasachtige textuur.

... ... Lees verder


inzolia

Inzolia is een oud Siciliaans wit ras dat reeds in de 17de eeuw vernoemd werd in geschriften. Vroeger was haar hoofdbestaansreden eveneens de Marsalawijn, maar tegenwoordig is deze druif een vaste blendpartner voor veel droge witte wijnen in... ... Lees verder


moscato

Moscato bianco is een internationaal wit druivenras dat je in heel Italië tegenkomt. Vooral in Valle d’Aosta, Molise en Basilicata – waar de druif als blendpartner gebruikt wordt voor het lokale ras malvasia bianca di basilicata – voelt dit ras... ... Lees verder


nero di troia

Uva di troia (of nero di troia) is een autochtoon blauw druivenras uit Apulië. Omdat nero di troia doorgaans vrij veel tannine heeft en vooral jong heel aantrekkelijk is, worden er vaak blends van gemaakt. Alberto Longo is een van de weinigen die... ... Lees verder


oseleta

Oseleta is een oud blauw druivenras uit Verona (Veneto) dat bijna uitgestorven was, maar nu aan een revival bezig is. De belangrijke aanbreng van kleur en tannine maakt dit ras heel geliefd bij Valpolicellaproducenten. ... Lees verder


pinot nero

Pinot nero is een internationaal druivenras, oorspronkelijk afkomstig uit Frankrijk. In Italië vind je het onder andere terug in Lombardije. Binnen de herkomstbenamingen Franciacorta en Oltrepò Pavese Metodo Classico – waarbinnen enkel... ... Lees verder


refosco

Elk van de twintig wijnstreken van Italië kan prat gaan op minstens één autochtoon/lokaal druivenras met unieke aromatische eigenschappen die je bij geen andere druif terugvindt. Friuli in het uiterste noordoosten van Italië, grenzend aan... ... Lees verder


schiava

Schiava (vernatsch in het Duits) is een blauw druivenras dat schittert binnen de DOC Lago di Caldaro in Zuid-Tirol. Het is misschien correcter om te zeggen dat schiava een druiven’familie’ is, met vele subvariëteiten, waaronder schiava grossa,... ... Lees verder


verdicchio

Verdicchio bianco is een wit druivenras uit de Marken, meteen ook het meest aangeplante ras in de regio. Het is een heel oud ras, en hoewel het al eeuwen voorkomt in de Marken, is de geboorteplaats heel waarschijnlijk Veneto, van waaruit het dan... ... Lees verder


picolit

Picolit is een autochtone witte druivenvariëteit uit Friuli. Dit ras geeft nooit rendabele hoeveelheden omwille van natuurlijke problemen met fruitzetting. Een deel van het stuifmeel is immers onvruchtbaar, waardoor een aantal van de bloemetjes... ... Lees verder


pigato

DNA-onderzoek in de jaren negentig heeft uitgewezen dat pigato, een ras dat tot dan steeds afzonderlijk werd vermeld, met zekerheid vermentino is. De Ligurische naam pigato verwijst naar het gespikkeld voorkomen van de bessen wanneer ze rijp zijn. ... Lees verder


albarola

Albarola (of bianchetta genovese) is een typisch wit druivenras uit Ligurië. Het is een redelijk neutraal ras, dat niet echt vuurwerk geeft in droge wijnen maar geblend met bosco wel schitterende zoete wijnen aflevert. ... Lees verder


susumaniello

Susumaniello is een autochtone blauwe druif uit Apulië. Dit ras was enkele jaren geleden zo goed als uitgestorven, maar dankzij de domeinen Santa Barbara en Racemi werd het van de verdwijning gered. Ondertussen hebben meerdere producenten zich op... ... Lees verder


cagnulari

Cagnulari is een blauw druivenras dat we enkel aantreffen in het noordwesten van Sardinië, in het gebied tussen de kleine steden Alghero en Sassari. Cagnulari levert geparfumeerde en rijkgekleurde wijnen op met bovengemiddelde aciditeit.
... ... Lees verder


corinto nero

petit manseng

cabernet sauvignon

Cabernet sauvignon is een internationaal blauw druivenras, oorspronkelijk afkomstig uit Frankrijk. Je vindt het in Italië in vele regio’s terug.

In Trentino is cabernet sauvignon samen met cabernet franc, merlot en carmenère een van... ... Lees verder


chardonnay

Chardonnay is een wit Frans druivenras, dat je in Italië onder andere in Lombardije aantreft. In deze regio nemen de internationale rassen – naast chardonnay ook pinot bianco en pinot grigio – een belangrijke plaats in. In de franciacortaregio... ... Lees verder


corvina veronese

Corvina veronese is een blauw druivenras uit Veneto, zoals de naam laat vermoeden. Corvina rijpt redelijk laat. Deze langzame, evenwichtige, late rijping zorgt voor de ontwikkeling van een dikke schil, die de druif uitermate geschikt maakt voor de... ... Lees verder


grechetto bianco

Grechetto bianco (of grechetto di orvieto) is het belangrijkste autochtoon druivenras, en het tweede meest aangeplant wit ras in Umbrië. De bekendste wittewijnappellatie in Umbrië, Orvieto, is voor een groot deel gebaseerd op grechetto bianco, die... ... Lees verder


greco

Greco (of asprinio) is een laatrijpend, autochtoon wit druivenras uit Campanië. Het ras levert steevast frisse en strakke witte wijnen op met aroma’s en smaken van witte perzik en peer, in de beste wijnen soms aangevuld met een flinke dosis... ... Lees verder