Appellaties

Tot op heden werd slechts één appellatie aan de regio toegekend, in 1971, de DOC Valle d’Aosta. Men koos voor één overkoepelende herkomstbenaming in plaats van verschillende kleine appellaties te creëren per deelgemeente/subgebied.

Hieronder vindt u een overzicht van alle appellaties in Valle d’Aosta. Verder naar beneden worden enkele ervan in detail besproken:

DOC
1. Valle d’Aosta


Valle d’Aosta

( kaartje , Wijnen )

DOC Valle d’Aosta is de tot op heden enige appellatie die aan de regio werd toegekend. Wijnbouwers kunnen binnen deze appellatie de herkomst van hun wijn wel specifieker aanduiden. Dit kan door middel van:
Een geografische vermelding: Donnas, Arnad-Montjovet, Chambave (of Chambave Muscato of Chambave Muscat), Nus (of Nus Malvoisie), Torrette, Enfer d’Arvier en Blanc de Morgex et de La Salle. Deze geografische aanduidingen zijn wel gelinkt aan een specifiek druivenras, waarvan een bepaald minimumpercentage in de wijn moet zitten.

Een druivenrasvermelding: müller-thurgau, gamay, pinot nero (of pinot noir), pinot grigio (of pinot gris), pinot bianco (of pinot blanc), chardonnay, mayolet, petite arvine, merlot, fumin, syrah, cornalin, nebbiolo, petit rouge, prëmetta, moscato bianco (of muscat petit grain), traminer aromatico of gewürztraminer, gamaret en vuillermin.

Een extra vermelding ‘passito’ of ‘flétri’. Deze vermeldingen geven aan dat de druiven voor verwerking eerst gedroogd werden, zodat ze een suikergehalte van minimaal 26% bereikten.


Bekijk alle wijnen van deze appellatie