Toegevoegd aan mandje

Wijnstreek Emilia-Romagna

De wijnkwaliteit binnen Emilia-Romagna, zowel van Lambrusco als van de andere wijnen uit de regio, is vandaag aan een razendsnelle opmars bezig. Het duurt niet meer lang of de lokale wijnen worden in een adem uitgesproken met prosciutto di Parma, aceto di Modena en parmigiano reggiano.

Geschiedenis

Zoals de naam aangeeft, is Emilia-Romagna een samenvoeging van twee oudere regio’s. Emilia, in het westen, verwijst naar de belangrijkste weg in dit gebied: de Via Emilia, naar de Romeinse consul Marcus Emilius die de weg liet aanleggen als verbinding tussen Rome en het noorden van Italië. Het oostelijk deel, Romagna, verwijst naar het Oost-Romeinse Rijk, waarvan Ravenna de uiterst noordelijke grens was.

De wijnbouw in Emilia-Romagna is dan misschien niet zo bekend, toch dateren de oudste appellaties al van een hele tijd terug. Reeds in 1967 werden de DOC Colli Piacentini en de DOC Albana di Romagna opgericht. Emilia-Romagna is een regio die op het gebied van appellaties nog voortdurend in beweging en evolutie is. Van deze regio horen we nog.

Geografie

  • Klimaat: maritiem mediterraan met warme zomers en zachte winters
  • Bodem: vruchtbare leemgrond en alluviale lagen in de vlaktes, kalk en zandsteen in de heuvels en de bergen
  • Ligging: meestal op de noordelijke hellingen van de Apennijnen en op rivierflanken

Culinaire specialiteiten

  • Zo talrijk de wijnsoorten, zo rijk is het aanbod aan oliën, azijnen, verse en bereide vleeswaren, kazen, fruit en groenten. Zonder de Coppia Ferrarese te vergeten, het gevlochten brood met vier armen, waarvan het recept meer dan 750 jaar oud is.
  • Een must voor foodies is de Aceto Balsamico Tradizionale di Modena die naargelang de rijpingstijd tot een waanzinnige concentratie kan evolueren.
  • De gedroogde ham Prosciutto di Parma is wereldwijd beroemd om zijn geparfumeerd aroma en boterzachte textuur. 
  • En ken je de verrukkelijke Parmigiano Reggiano, de harde kaas die bij het ouder worden bijna zoete zoutkorrels produceert? Vergeet ook niet de Pancetta Piacentina, Mortadella Bologna en de suikerzoete Nettarine di Romagna

Bekijk onze wijnen uit Emilia-Romagna