Trebbiano toscano

Trebbiano toscano (procanico genoemd in Umbrië en ugni blanc in Frankrijk) is een autochtoon wit druivenras uit Toscane. Over het algemeen verdwijnt deze druif in anonieme blends zonder veel karakter. Zelfs de betere wijnen zijn licht, fris en eerder neutraal te noemen, wat te wijten is aan de (te) hoge productiviteit van het ras. Kwalitatief de belangrijkste bestaansreden van trebbiano toscano ligt in de zoete Vin Santowijnen. De hoge aciditeit van het ras vormt een perfect evenwicht met het zoete van de restsuiker.

Trebbiano toscano is in Italië in onbruik geraakt ten voordele van interessantere variëteiten. De voornaamste reden hiervoor is waarschijnlijk het feit dat de druif niet meer verplicht deel moet uitmaken van de blend voor de productie van Chiantiwijnen. Nochtans is trebbianco toscane het tweede meest aangeplante witte ras in heel Italië, na de catarrattodruif. Ondanks de naam van de druif staat het merendeel van de aanplant buiten Toscane. Zo vind je deze druif in de Marken, Molise, Lazio, Umbrië en Abruzzo.

In de Abruzzen is Trebbiano toscano een wit druivenras dat zowel wat van bombino bianco als van trebbiano d’abruzzo wegheeft. De beste wijnen (het product van heel lage rendementen en voldoende rijp fruit) bieden sappig fruit en een goede structuur, maar je kan evengoed een dunne, nietszeggende wijn hebben die je nog niet voor je saus zou willen gebruiken.

Onze producten op basis van dit druivenras