Trebbiano d'abruzzo

Trebbiano d’Abruzzo is een wit druivenras uit de Abruzzen, een topspeler binnen de regio, waar zelfs een appellatie naar genoemd is. Er zijn meerdere trebbianorassen, alle wit, maar met onderling grote verschillen. Het is trouwens niet correct – zoals je soms leest – om te spreken van een trebbianofamilie. Elke trebbianovariëteit dient afzonderlijk bekeken en besproken te worden.

De trebbiano d’abruzzo heeft het laatste decennium kwalitatieve reuzensprongen voorwaarts gemaakt. Mits modern wijnmaken en voldoende lage rendementen levert de druif knisperende, frisfruitige en zelfs minerale wijnen op die internationaal gelauwerd worden. Houtlagering is eerder ongewenst, om voldoende frisheid en energie in de wijn te bewaren, hoewel in zeldzame gevallen trebbiano d’abruzzo toch vergist en rijpt in eiken barriques.

Onze producten op basis van dit druivenras

Kenmerken

Kleur van de schil: rozig geel

Karakteristieken:
uiteenlopend; van vrij neutraal tot citrus; kruidig

Wijnstijlen:
droog; fris fruitig; kruidig

Bewaarkracht:
voor onmiddellijke consumptie

Te drinken bij:
antipasti / pasta / vis / slaatjes

Bekendste herkomstbenamingen:
DOC Trebbiano d'Abruzzo

Net zoals de malvasia eigenlijk een druivenfamilie is met verschillende varianten is ook de trebbiano een overkoepelende benaming van verschillende trebbianovariëteiten. Geen enkele andere druif staat in Italië zo veel en zo wijdverspreid als de trebbiano aangeplant. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat er talrijke verschillende subvariëteiten bestaan. Tijd om al die trebbiano's eens nader te bekijken.

De precieze oorsprong van deze druivenfamilie is onzeker. Feit is wel dat de trebbiano reeds lang in Italië aanwezig is want Plinius vermeldde de druif al onder de benaming "tribulanum", die hij aantrof in de regio van Napels en Toscane. Van hieruit is de druif dan aan haar veroveringstocht begonnen van quasi heel het Italiaanse grondgebied met uitzondering van de allernoordelijkste regio's Aosta, Zuid-Tirol en Friuli.

Helaas heeft trebbiano bij vele wijnliefhebbers niet zo een positieve bijklank. Ofschoon er wel verschillen zijn tussen de subvariëteiten onderling (zie verder; en dan vooral wat de smaakintensiteit betreft), blijft elk trebbianoras gekenmerkt door een eerder neutraal aromatisch smaakprofiel en een hoge aciditeit. Dit is ook de reden waarom trebbiano voornamelijk opduikt in blends en slechts her en der solo gevinifieerd wordt. Uiteraard zijn er steeds uitzonderingen die de regel bevestigen: de witte trebbiano van het domein Valentini (in de Abruzzen) is bijvoorbeeld wel een zeldzaam pareltje van kracht, complexiteit en elegantie.