Teroldego

Teroldego is een autochtone blauwe druif uit de regio Trentino. Hoewel dit ras eeuwenoud is, staat het slechts heel lokaal aangeplant op de Rotalianovlakte rond de oevers van de Nocerivier in Mezzolombardo. De hoge aciditeit en goede tanninestructuur garanderen een gracieuze veroudering van de wijn, op voorwaarde dat de opbrengst in toom wordt gehouden.

Onze producten op basis van dit druivenras

Kenmerken

Meest voorkomende wijnstreek: Alto Adige,Trentino

Kleur van de schil: blauwzwart

Karakteristieken:
onmiddellijk herkenbaar door zijn grote bladeren en drieledige trossen; teroldego is een exclusiviteit van Trentino; goede groeikracht met middellate rijping; gedijt best op een lichte en goed gedraineerde ondergrond; heeft een genetische band met marzemino, lagrein en syrah; levert intense wijnen met aroma’s van viooltjes en frambozen, fruitig van karakter en harmonieus van smaak; op zijn best in de driehoek Mezzocorona, Mezzolombardo en San Michele all’Adige

Wijnstijlen:
krachtig rood en fruitig rosé

Bewaarkracht:
20 jaar

Te drinken bij:
fijne vleesgerechten van rund; haarwild met natuurlijke sauzen

Bekendste herkomstbenamingen:
Valdadige Rosso, Casteller, Trentino Sorni Rosso, Kretzer

Eén van de vele zaken die Italië als wijnland zo boeiend maken is de ongelooflijke verscheidenheid aan druivenrassen. Zowel de meest bekende internationale rassen komen er bijna in heel het land voor maar Italië heeft ook enkele rassen die in geen enkel ander land voorkomen. Sterker nog, sommige druivenrassen, zoals de Teroldego, komen zelfs binnen Italië slechts in één bepaalde kleine regio voor.

Het zeldzame blauwe druivenras Teroldego komt binnen Italië enkel voor in Trentino in het noorden van het land, rechtsboven en op een goede vijftig kilometer van het Gardameer. Ofschoon de druif wel al bekend was in de Romeinse oudheid is ze nooit verder verspreid geraakt dan haar lokale thuisbasis. De stenige en met keien bezaaide oevers van de rivieren Noce en Adige en de uitgestrekte vlakte Campo Rotaliano met granieten en leistenen bodem zijn voor de Teroldego immers de ideale groeibodem.

Eind 2005 hebben wetenschappers van het laboratorium voor moleculaire genetica uit San Michele'all'Adige enkele baanbrekende onderzoeksresultaten geboekt betreffende de afkomst van het Teroldego-druivenras. Het zou een tweeling-druivenras zijn met het Dureza-druivenras uit de Ardèche in Frankrijk. Het staat immers vast dat zij beiden afkomstig zijn van dezelfde druivenraskruising. Aangezien al langer vaststond dat Dureza samen met Mondeuze Blanche uit de Savoie de ouders zijn van de alom bekende Syrah is Teroldego dus genetisch verwant met Syrah! Een andere belangrijke bevinding van de onderzoekers was dat uit onder andere de Teroldego-druif zowel de (nog schaarsere) Marzemino-druif als de Lagrein-druif zijn voortgekomen!

Teroldego heeft medium grote bessen maar brengt altijd diepgekleurde (paars)rode wijnen voort. De wijnstijlen gaan van levendige eerder op fruit gebaseerde wijnen (het typische 'crushed blackberries'-aroma) met zacht rijpe tannines tot de krachtigere wijnen waarin de perfecte harmonie wordt bereikt tussen het fruit en andere aroma's van koffie, bittere chocolade en lichte teertoetsen. De beste wijnen zijn steeds pareltjes van aromatische complexiteit met steeds een bijzondere elegantie.

In 1971 werd aan de bakermat van de Teroldego een eigen DOC toegekend: DOC Teroldego Rotaliano. Volgens deze DOC, die de bevestiging was van de constante kwaliteit van deze wijnen, staat Teroldego als cépagewijn meer dan haar mannetje en wordt zij dan ook steeds solo gevinifieerd. Wel is Teroldego ook toegelaten als blenddruif in andere DOC's zoals Casteller DOC en Trentino Sorni DOC.

Het feit dat Teroldego de laatste jaren aan een opmerkelijke opmars bezig is, is hoofdzakelijk te danken aan één wijnmaakster die deze druif terug op de wereldkaart heeft gebracht: Elisabetta Foradori. Zowel haar basiswijn als de topcuvée Granato, beiden van 100 % Teroldego, zijn de sublieme uitdrukking van het potentieel van de druif. Aan de wijnliefhebber om het te ontdekken!