Nerello mascalese

Nerello mascalese is een aromatisch blauw druivenras uit Sicilië. Het is een krachtig, vol ras dat floreert op de flanken van de Etna. De druif levert lichtgekleurde rode wijnen op met frisse aciditeit en een geparfumeerd floraal karakter, ondersteund door zacht aardbeifruit.

De jonge wijnen kunnen nog wel eens getekend zijn door stroeve tannine, maar na enkele jaren flesrijping zijn het net deze wijnen die evolueren tot echt ongezien complexe, geparfumeerde pareltjes.

Onze producten op basis van dit druivenras

Kenmerken

Meest voorkomende wijnstreek: Sicilia

Kleur van de schil: helder blauw

Karakteristieken:
floraal; tanninerijk; hoog in zuren; rood fruit

Wijnstijlen:
droge rode wijn

Bewaarkracht:
de lichtste wijnen met weinig houtlagering hebben geen bewaarkracht, de betere cuvées zijn tot minstens 8 jaar na oogstdatum bewaarbaar.

Te drinken bij:
antipasta / pasta / wit en rood vlees

Bekendste herkomstbenamingen:
DOC Etna Rosso

Liefhebbers van bourgognewijnen blijven vaak wat op hun honger zitten wanneer ze zich in de wereld van Italiaanse wijnen gooien, op zoek naar iets gelijkaardigs. Er zijn weliswaar pinot nero (=pinot noir) druiven in Italië, bijvoorbeeld in de Oltrepò Pavese-streek in het zuiden van Lombardije, maar die wijnen zijn relatief schaars. Er zijn ook nog de prachtige Nebbiolo's (Barolo, Barbaresco, ...) maar die tonen pas gelijkenissen met pinot noir in hun tertiaire fase. Een prachtig alternatief vinden ze echter bij de authentieke Siciliaanse druif nerello mascalese.

Deze variëteit (één van de twee nerello-subvariëteiten eigenlijk, naast de minder aangeplante nerello cappuccio) is weliswaar veel minder bekend dan de blauwe numero uno van Sicilië, nero d'avola, maar schittert toch op de flanken van de Etnavulkaan in het continentale klimaat van het noord-oosten van het eiland. Buiten Sicilië zal je deze druif dus niet vinden maar in haar bakermat kan je er ontzettend lekkere wijnen van op de kop tikken. De nerello mascalese doet in eerste instantie voor vele wijnliefhebbers vaak denken aan een kruidige (spicy) pinot noir met duidelijke florale (viooltjes en rozeblaadjes) en fruitige toetsen (framboos, zacht rood fruit) in de geur maar met een ongewone dosis tannine.

In de jeugd kan de nerello mascalese zich inderdaad soms wat moeilijk laten drinken omwille van de persistente tannine maar na enkele jaren kelderrust ontpoppen de meeste wijnen zich als elegante geparfumeerde grootse stijlvolle wijnen met een bijzondere smaakstructuur. De roséwijnen die er van gemaakt worden zijn uiteraard wel snel toegankelijk.

De nerello mascalese is trouwens de basisdruif voor o.a. de DOC Faro. Deze appellatie vindt je in het meest noordelijke puntje van Sicilië, aan de Straat van Messina (de verbinding tussen Sicilië en het vasteland van Calabrië). In Faro maakt de nerello mascalese steeds tussen de 45 en de 60 % uit van de blend, naast nocera en nerello cappuccio.

Wijnproducent Marc de Grazia is een groot pleitbezorger van Italiaanse wijnen in de VS. Hij is tevens een groot liefhebber van pinot noir en nebbiolo en daarom tevens een overtuigd aanhanger van de nerello-variëteiten. Hij was overtuigd dat hij ook met de nerello elegante maar krachtige en geparfumeerde wijnen kon maken. Hij startte in 2002 met zijn eigen domein Tenuta delle Terre Nere, een domein op de noordelijke flanken van de Etna-vulkaan (binnen de DOC Etna). De naam verwijst naar de zwarte lavasteen waarop de wijngaarden floreren. Het is overigens deze schitterende terroir die daar aan de nerello mascalese ook een prachtige mineraliteit meegeeft. Binnen de DOC Etna (rood en rosé) neemt nerello mascalese steeds minimaal 80 % voor haar rekening!

De wijngaarden van Terre Nere liggen op een hoogte vanaf 500 meter. De topwijngaard Guardiola ligt zelfs op een hoogte tussen 800 en 900 meter boven de zeespiegel. De wijnstokken van de nerello mascalese staan aangeplant in gobelet ('bush vines') en sommigen dateren zelfs nog uit de pre-phyloxeraperiode (meer dan 100 jaar oud)! Het is door de bijzondere bodem en de hogere ligging dat de nerello mascalese ginds op de noordelijke flanken van de Etna zo goed floreert.

Kortom, dit druivenras is écht een must voor wie eens wat nieuws wil proberen. Iets nieuws dat eigenlijk met niets anders binnen Italië echt vergelijkbaar is!