Moscato

Moscato bianco is een internationaal wit druivenras dat je in heel Italië tegenkomt. Vooral in Valle d’Aosta, Molise en Basilicata – waar de druif als blendpartner gebruikt wordt voor het lokale ras malvasia bianca di basilicata – voelt dit ras zich in zijn sas.

Onze producten op basis van dit druivenras

Kenmerken

Meest voorkomende wijnstreek: Piemonte

Kleur van de schil: goud-geel

Karakteristieken:
volfruitig, floraal, medium zuren

Wijnstijlen:
droge fruitige witte wijn

Bewaarkracht:
als droge spumante geen bewaarkracht / als zoete wijn gemakkelijk 10 jaar na oogstdatum / als versterkte wijn quasi onbeperkt houdbaar

Te drinken bij:
moscato d'asti: als aperitief of bij desserten / stille zoete wijn: bij desserten

Bekendste herkomstbenamingen:
DOCG Moscato d'Asti / DOC Moscato di Pantelleria

Als er één druivensoort in Italië voorkomt die een bijzonder wijdverspreide bekendheid geniet is het wel de familie van de muskaatdruif.

Deze druivenfamilie komt immers ook in bijna al de andere wijnlanden ter wereld voor, zij het dat het dan telkens gaat over een bepaalde variëteit van de muskaatdruif. Er bestaan immers een heleboel verschillende soorten. De bekendste variëteit is de 'Moscato bianco' die in Frankrijk 'Muscat Blanc à Petit Grains' of 'Muscat de Frontignan' wordt genoemd. Andere muskaatvariëteiten zijn de 'Moscato di Alexandria' ('Muscat d'Alexandrie') en de 'Muscat Ottonel' (die eigenlijk vooral voorkomt in de Oosteuropese wijnlanden zoals Hongarije, Roemenië en Bulgarije).

Afhankelijk van de precieze variëteit krijgt de muskaatdruif in elk land en in elke regio van het land in kwestie bovendien soms nog een aparte benaming.

In Italië is de muskaatdruif verspreid over het hele land van noord tot zuid, zowel op het vasteland als op de eilanden en brengt zij zowel schuimwijnen voor als stille wijnen. Het is daarom een uiterst polyvalente druivensoort die zeker niet gebonden is aan één bepaalde regio of terroir. De Moscato Bianco is niet alleen de meest verfijnde van de muskaatsoorten maar komt ook het meest voor in Italië. Ze bekleedde in 2000 zelfs de vierde plaats op de ranglijst van de meest aangeplante rassen in Italië met maar liefst meer dan 13.000 hectare. Ze komt zelfs voor in meer dan 15 verschillende DOC's! Zonder enige twijfel de bekendste regio waar de Moscato Bianco perfect tot haar recht komt is de DOCG Moscato d'Asti in Piëmonte in het Noord-westen van Italië. Deze muskaatwijnen zijn steeds (floraal) geurige, licht zoete en zacht parelende dessertwijnen met een laag alcoholgehalte (max. 5,5 % alc.vol.). De Moscato Bianco wordt ook gebruikt voor een andere bekende Piëmontese DOCG, nl. die van Asti. Deze wijnen zijn in tegenstelling tot de vorige steeds heel intens bruisend en hebben een iets hoger alcoholgehalte dan de Moscato d'Asti schuimwijnen (tussen 7 en 9,5 % alc.vol.). Wie ooit de zalig verfrissende Moscato d'Asti's van La Spinetta heeft geproefd op een zomers terras kan zich geen beter aperitief bedenken!

De muskaatdruifjes en dan vooral de Moscato di Alexandria lenen zich ook uitermate goed om er intens rijke, visceuze zoete wijnen van te maken door onder andere de passito-techniek waarbij de druiven eerst gedroogd worden (bv. op stromatten in open lucht) alvorens ze te persen. Zo hebben de Moscato passito di Pantelleria-wijnen uit Sicilië (waar de Moscato di Alexandria 'Zibibbo' wordt genoemd) de laatste jaren enorm veel succes in en ver buiten Italië. Af en toe laat men de Moscato-druiven zelfs aangetast worden door botrytis wat ook fantastische en heel geconcentreerde, rijke, zoete wijnen voortbrengt.

In het zuiden van het land treft men verder ook schitterende zoete muskaatwijnen aan in Basilicata (DOC Moscato del Vulture) en Puglië (DOC Moscato di Trani). In het noorden van het land vinden we de bekendste exemplaren vooral in Toscane (DOC Moscadello di Montalcino) en Lombardije (de rode zoete Moscato di Scanzo).

Voor de diepgewortelde muskaatfans ten slotte: naast de aangehaalde bekende muskaatvariëteiten vermeldt de "Repertorio Veronelli dei vini italiani", het gedetailleerde standaardwerk over Italiaanse wijn, maar liefst vijftig verschillende eerder onbekende subvariëteiten van de muskaatfamilie!