Montepulciano

Montepulciano is een blauw druivenras uit de Abruzzen. De druif is overal in de regio te vinden, maar levert de beste kwaliteit op in het heuvelachtig gebied rond Teramo in het noorden van de regio. Dat verklaart waarom dit gebied werd toebedeeld met een eigen DOCG: Montepulciano d’Abruzzo Colline Teramane.

Onze producten op basis van dit druivenras

Kenmerken

Meest voorkomende wijnstreek: Abruzzo

Kleur van de schil: paars-blauw

Karakteristieken:
medium tannine; licht bitter, strakke smaak, overwegend zwart fruit

Wijnstijlen:
droge rode wijn

Bewaarkracht:
de lichtere wijnen bewaren minimaal 5 jaar na oogstdatum, de beste, meest krachtige wijnen minimaal tot 12 jaar na oogstdatum

Te drinken bij:
pasta met tomatensaus, rood vlees, gegrild of gebakken

Bekendste herkomstbenamingen:
DOC Montepulciano d'Abruzzo et DOCG Montepulciano d'Abruzzo Colline Teramane, DOCG Rosso Conero

Nog vaak verwarren al te veel wijnliefhebbers het prachtige stadje Montepulciano in Toscane met de druif montepulciano die volop floreert in de Abruzzen, halfweg de Italiaanse oostkust. Het één heeft nochtans niet veel met het ander te zien. De montepulcianodruif is op zich weliswaar bijzonder interessant en zeker het ontdekken waard!

Eigenlijk is het niet helemaal juist de zaken zo voor te stellen alsof de montepulcianodruif (synoniemen: cordisco, sangiovese cardisco) enkel in de Abruzzen voorkomt. In deze streek brengt ze misschien wel de beste wijnen voort maar toch kan je er ook interessante wijnen van vinden in Molise en vooral de Marken (hier meer bepaald in de appellaties Rosso Conero en Rosso Piceno). In heel Italië staat er bovendien maar liefst 30.000 hectare van aangeplant! Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat deze druif in 20 van de 95 Italiaanse provincies te vinden is.

De naam van de druif is allicht wel afgeleid van het Toscaanse stadje Montepulciano. Men vermoedt inderdaad dat de montepulcianodruif lang geleden haar oorsprong in Toscane vond. Maar niemand is echt zeker over deze theorie.

Het is een bijzonder donkerkleurig druivenras dat dan ook logischerwijze diepdonker gekleurde wijnen geeft. Meestal is de geur bijzonder strak van aard met toetsen van rijp zwart fruit en mineralen. De beste exemplaren (bv. de beste Montepulciano d'Abruzzo's of de Rosso Conero Riserva's in de Marken) kunnen bovendien een indrukwekkende complexiteit tonen van enerzijds de genoemde geuren met daarbij nog leder, koffie, aardse tonen en hout.

De wat stugge, tanninerijke aard van deze druif (die trouwens vrij laat rijpt) doet sommige wijnliefhebbers wat smaakworstelen. Vooral de liefhebbers van krachtige wijnen komen inderdaad vooral aan hun trekken. Het is trouwens geen makkelijke druif om te verbouwen, ten minste niet als men wijn met complexiteit beoogt.

Door haar doorgaans geconcentreerde aard is montepulciano wel een druif die goed veroudert. Opvallend bij het verouderingsproces is wel dat de aard van de wijn niet zo bijzonder veel verandert. Deze druif veroudert als het ware eerder statisch.

De meest bekende appellatie waar je deze druif in terug vindt is uiteraard de DOC Montepulciano d'Abruzzo met daarnaast nog de DOC's Rosso Conero en Rosso Piceno, beiden in de Marken, en ten slotte de DOC Biferno in Molise.