Merlot

Merlot is een internationaal blauw druivenras, oorspronkelijk afkomstig uit Frankrijk. In Italië speelt het een belangrijke rol in verschillende regio’s.

Merlot is in Veneto zowel als in Lazio het meest aangeplante blauwe druivenras. In Trentino is merlot dan weer samen met cabernet sauvignon, cabernet franc en carmenère een van de vier pijlers van de regio.

Ook Friuli is een belangrijke regio voor merlot. Na pinot grigio is merlot allround het tweede meest aangeplante druivenras van de regio. Sinds de jaren negentig is de kwaliteit van de merlotwijnen bovendien fel toegenomen. Een nauwkeurigere aanplant, betere snoeimethoden en optimale oogstdata leidden er tot intense, evenwichtige en bijzonder complexe wijnen.

Toscane kent twee tegengestelde houdingen wat betreft merlot. Enerzijds bouwen heel wat producenten in het Chiantihart dit druivenras af in hun blends, ten voordele van de pure expressie van de sangiovesedruif. Anderzijds wint de druif in de kustregio, en Bolgheri in het bijzonder, nog aan belang. Reeds bestaande toppers zoals ‘Redigaffi’ (een pure merlot van Tua Rita) en ‘L’Apparita’ (een pure merlot van Castello di Ama) zitten hier uiteraard voor iets tussen.

Verrassend is dat merlot ook in Umbrië een zeer populair ras is, met een erg grote aanplant. Merlot wordt in vrijwel elke appellatie uitdrukkelijk voorzien, en komt op heel wat wijnetiketten voor, weliswaar zonder een prominente plaats op te eisen. De meerwaarde van het ras is in deze regio dan ook wat onduidelijk.

In Basilicata wordt merlot vooral als blenddruif gebruikt in de recente appellaties DOC’s Matera, Terre dell’Alta Val d’Agri en Grottino di Roccanova. Hoewel het ras aan een opmars bezig is, blijft het wel nog even wachten op echte topblends uit deze herkomstbenamingen.

Ten slotte staat merlot ook in Lombardije, de Abruzzen, Molise en Zuid-Tirol aangeplant.

Onze producten op basis van dit druivenras