Lagrein

Lagrein is een blauw druivenras uit Zuid-Tirol, maar naar alle waarschijnlijkheid afkomstig uit Val Lagarina in Trentino. Het is een kruising van teroldego en een onbekend ras. Deze druif wordt wel vaak geblend met schiava, maar mag in de DOC Alto Adige ook solo zegevieren.

Onze producten op basis van dit druivenras

Kenmerken

Meest voorkomende wijnstreek: Alto Adige

Kleur van de schil: blauw / paars-blauw

Karakteristieken:
kruidig met klein bittertje; weinig tannine; rustiek; robuuste wilde smaak

Wijnstijlen:
droge rode wijn

Bewaarkracht:
de lichtste wijnen zonder houtlagering hebben nauwelijks tot geen bewaarkracht; de beste wijnen tot 8 jaar na oogstdatum

Te drinken bij:
antipasti / pasta / wit en rood vlees

Bekendste herkomstbenamingen:
DOC Alto Adige Lagrein

De Italiaanse regio Trentino-Zuid Tirol ('Alto Adige') is bij vele mensen hoofdzakelijk bekend van de prachtige (ski)vakanties die je kan doorbrengen in het Dolomietengebergte. De enkele wintersporters die zich ooit 's avonds de moeite hebben getroost om op zoek te gaan naar een fles lekkere rode wijn bij hun stevige maaltijd zullen ongetwijfeld de lokale lagreindruif al zijn tegengekomen. Niets beters om een ongetwijfeld vermoeiende dag in schoonheid af te sluiten!

Eigenlijk is het juister om enkel te verwijzen naar Alto Adige, de meest noordelijke van de twee subregio's met Bolzano als plaatselijke hoofdstad. Het is vooral hier en niet in Trentino (ten zuiden van Alto Adige) dat je lagrein aantreft.

De lagrein kan - naast de lichte lokale druif schiava - inderdaad beschouwd worden als dé autochtone topdruif van Alto Adige, want de meeste andere druivenrassen die je er aantreft zijn behoorlijk internationaal (pinot nero, cabernet sauvignon, …). Vermoed wordt dat lagrein een verwante is van twee andere lokale druivenrassen, marzemino en teroldego.

Net in het feit dat lagrein een buitenbeentje is, dankt ze een groot deel van haar succes. Donker intens van kleur biedt ze vaak meteen een diepe complexe geur van donker fruit dat ook in de smaak bovenkomt. Behoorlijk mondvullende aroma's van zure pruimen en bittere zwarte kers, zwarte chocolade, aardse toetsen en een licht spicy karakter maken haar uniek. Voeg daar aan toe dat lagrein een eerder laag tannine gehalte heeft en hierdoor bijzonder vlot drinkbaar is en je komt uit op een prachtdruif.

Op zich heeft de lagrein niet echt houtrijping nodig omwille van het inherente vlezige karakter van de druif maar toch geven enkele producenten enkele maanden eiklagering mee.

Aangezien lagrein relatief moeilijk tot volledige rijpheid komt staat ze vooral aangeplant in de zanderige alluviale Bolzano valleivlakte waar ze van een maximale blootstelling aan de zon geniet om zo mooie rode wijnen (Lagrein 'Dunkel' of 'Scuro') voort te brengen. Er worden echter ook in mindere mate donkere roséwijnen ('rosato' of 'Kretzer') van gemaakt.

Wie deze intrigerende druif gauw wil ontdekken: de topproducent Alois Lageder heeft met zijn Lindenburg lagrein (genaamd naar de specifieke wijngaard) een prachtig klassevoorbeeld in huis!