Garganega

Garganega is een zeer oud lokaal wit druivenras uit Veneto. Garganega is daar een belangrijke bouwsteen in meerdere appellaties. Haar vaste blendingpartner is trebbiano di soave, de interne verhouding van beide rassen bepaalt het smaakprofiel van de wijn. Garganega is een druif die schitterend veroudert, iets wat weinig wijnliefhebbers weten.

Onze producten op basis van dit druivenras

Kenmerken

Meest voorkomende wijnstreek: Veneto

Kleur van de schil: goudgeel tot amber

Karakteristieken:
vermoedelijk uit de groep van de greci, voornamelijk aangeplant rond het Gardameer; misschien wel de edelste witte wijndruif van Italië, indien ze niet zo productief zou moeten zijn; zou dezelfde druif zijn als de grecanico in Sicilia; biedt aroma’s van citrus en wilde bloemen met een stevig karakter en toetsen van amandel; ontvankelijk voor ‘passito’, waarbij geplukte druiven op matten gelegd worden om in te drogen

Wijnstijlen:
licht wit, vol wit en zoet wit

Bewaarkracht:
Bewaarkracht: 2 jaar/20 jaar/100 jaar

Te drinken bij:
pasta met zeevruchten of schaaldieren; visgerechten met een kruidige saus; vegetarische bereidingen en oosterse wokgerechten

Bekendste herkomstbenamingen:
Soave et Recioto del Soave

De Garganega (Gar-gà-ne-ga) is de 5de meest aangeplante witte druif van Italië en we vinden hem terug in het Noordoosten van Italië. Zijn historische thuishavens zijn de provincies Verona en Vicenza.

Het is een krachtige druif die net als zijn blauwe buur, Corvina, het best geteeld wordt via één lange arm/stok. Hij bereikt zijn rijpheid tussen de 3de week van september en het midden van oktober, afhankelijk van de hoogte van de wijngaarden en de door de producent gewenste rijpheid.

We vinden de eerste sporen van deze druif terug in de 14de eeuwse literatuur, toen in het 'Ruralium Commodurum' gerefereerd werd naar 'Garganica'. De druif zou nog eerder bestaan hebben onder de verzamelnaam 'Retica' waaronder ook andere druivensoorten (zelfs blauwe) vielen.

Dat deze druif een reputatie geniet als kwaliteitsdruif zal menig wijndrinker die slechts in contact is gekomen met de industriële druivendrank verwonderen maar in de heuvels waar de rendementen laag worden gehouden kan de Garganega een volle, delicate, elegante wijn voortbrengen met een goed bewaarpotentieel.

Recentelijk onderzoek heeft uitgewezen dat Garganega meer dan waarschijnlijk verwant is met Grecanico (een druif van Griekse herkomst) die vandaag wijdverspreid is in Sicilië. Men neemt aan dat hij van hier uit een tocht ondernam tot aan de heuvels van Verona, zijn huidige thuisbasis. Deze theorie is gebaseerd op de grote gelijkenissen van de tros, de vorm van de druif en van het blad, samen met de aroma's en wijnstijlen. Het zou ook de eigenaardige uitspraak verklaren van het woord garganega.