Gaglioppo

Gaglioppo is een blauw druivenras uit Calabria. De druif doet wat vreemd aan met zijn heel lichte kleur en intens zeemzoete mix van rozenwater en aardbeien. Het is nochtans de belangrijkste druif binnen bijna alle DOC’s in de regio.

Onze producten op basis van dit druivenras

Kenmerken

Meest voorkomende wijnstreek: Calabria

Kleur van de schil: zwart-rood

Karakteristieken:
zachte tannines, medium zuren, licht van kleur, fruitig

Wijnstijlen:
droge rode wijn

Bewaarkracht:
maximaal 5 jaar na oogstjaar

Te drinken bij:
antipasti / deegwaren of risotto op basis van tomatensaus / rood vlees / lamsvlees

Bekendste herkomstbenamingen:
DOC Cirò Rosso

Binnen de twintig Italiaanse wijnstreken zijn er meerdere die nauwelijks bekend zijn bij de overgrote meerderheid van de wijndrinkers. Calabrië - de tenen van de laars - is zo een onbekende wijnregio. Laat staan dat de inheemse Calabrese druiven enige internationale belangrijke weerklank krijgen. Toch is de nummer één, de Gaglioppo, beslist de moeite waard om nader onder de loep te nemen: onbekend is onbemind!

Als Calabrië al een belletje doet rinkelen dan zal dit voornamelijk op culinair vlak zijn. De pesto calabrese bijvoorbeeld, een smaakvolle rode pestosaus op basis van rode paprika en kaas, is tegenwoordig in heel Europa gemeengoed geworden. Ook de teelt van citroenen en aubergines zijn één van de troeven van de regio.

Op wijnvlak heeft Calabrië weliswaar nog een lange promotieweg af te leggen. Op zich wordt er ook niet zo heel veel aan wijnbouw gedaan. Met haar circa slechts 15.000 hectare wijngaarden situeert de regio zich in de staart van de groep. Toch kan zij prat gaan op enkele autochtone druivenrassen zoals de Mantonico Bianco, de Magliocco en de Gaglioppo.

Het is vooral deze laatste druif die enige noemenswaardige rol van betekenis speelt. De Gaglioppo komt maar liefst in alle elf appellaties van Calabrië voor, al zij het in meer of mindere hoeveelheid. De bekendste DOC waarin ze floreert is DOC Cirò, de lage heuvels in het noordoostelijk gedeelte van Calabrië, rond de badplaats Cirò Marina.

De Gaglioppo komt naar alle waarschijnlijk van het Griekse vasteland. Het is een zachte en besachtige druif, die nogal gemakkelijk vatbaar is voor oxidatie. Toch kan deze druif bijzonder goed tegen de soms intense droogte en hitte die de lager gelegen wijngaarden van Calabrië tekenen. Dit is te danken aan de eerder dikke schil van de bes. Ondanks deze dikke schil is wijn van Gaglioppo steevast eerder lichter van kleur. Het is een druivenras dat met heel veel zorg en toewijding aangepakt dient te worden. De Gaglioppo bereikt immers heel snel hoge suikerwaardes. Als je hierbij telt dat de druif een eerder laag tanninegehalte heeft kom je vlug uit bij (te) gemakkelijke (over)rijpe wijnen. Het is inderdaad niet zo evident om toch elegante frisse fruitige wijnen met enige structuur te creëren. Er circuleren dan ook heel wat zware vermoeiende robuuste wijnen op de markt met onvoldoende frisheid. Vaak krijgt de Gaglioppo het gezelschap van de Maglioccodruif, die wat bijkomende kruidigheid en structuur kan bieden.

De beste wijnen komen zoals gezegd uit de Cirò-regio en het domein dat dezer dagen op het voorfront staat is Librandi uit Cirò Marina. Dit domein maakt twee wijnen uit 100 % Gaglioppo: de basiswijn Cirò Rosso en de Duca San Felice, een Cirò Rosso Riserva. Daarnaast bestaat hun topwijn, de Gravello, uit 60 % Gaglioppo en 40 % Cabernet Sauvignon.

Wie kennis wil maken met de bijzondere kwaliteiten van de Gaglioppo moet beslist de Librandi-wijnen uitproberen!