Cannonau

Cannonau is het meest aangeplante blauw druivenras dat we aantreffen in Sardinië. Smaaktechnisch is deze druif door velen geliefd, aangezien ze zeer sappige, fruitige wijnen voortbrengt die ook vaak nog een kruidig kantje vertonen. Al die positieve kenmerken compenseren ruimschoots het feit dat je er soms wel een vurig alcoholstaartje in terugvindt.

Deze druif is echter geen autochtoon ras, maar niets anders dan de Franse grenache / Spaanse garnacha. Na jarenlange discussies is ondertussen de consensus bereikt dat Spanje de originele bakermat van dit druivenras is, en dat cannonau van daaruit is uitgezwermd naar Frankrijk en Italië.

Onze producten op basis van dit druivenras

Kenmerken

Meest voorkomende wijnstreek: Sardegna

Kleur van de schil: paars-blauw

Karakteristieken:
volfruitig, kruidig, soepele tannine

Wijnstijlen:
droge rode wijn

Bewaarkracht:
in zuivere vorm maximaal 6 jaar na oogstjaar

Te drinken bij:
deegwaren of risotto op basis van tomaten- of vleessaus / wit vlees zonder saus / wit vlees met saus / rood vlees, gegrild of geroosterd, zonder saus

Bekendste herkomstbenamingen:
DOC Cannonau di Sardegna

Vele druivenrassen zijn best wel echte globetrotters te noemen want je vindt ze onder verschillende namen in meerdere landen ter wereld. Het fascinerende hierbij is wel dat één en het zelfde ras toch vaak verschillende karakteristieken kan ontwikkelen naar gelang het land waarin de druif groeit. De Sardische Cannonau is daar een prachtig voorbeeld van!

Vele wijndrinkers fronsen de wenkbrauwen bij het proeven van een Cannonau-wijn en vragen zich zuchtend weleens af wat voor een Italiaans ras dit nu weer is. Ze beseffen dan vaak niet dat ze dit ras eigenlijk wel al langer kennen maar onder een andere naam. De Italiaanse Cannonau is immers niets anders dan de Grenache uit Frankrijk (meer bepaald uit de Languedoc en de Roussillonregio's) of de Garnacha uit Spanje (Campo de Borja). Cannonau wordt binnen Italië ook soms wel eens Alicante of Tocai Rosso genoemd. En zelfs de Vernaccia di Serrapetrona zou tot dezelfde familie behoren!

En met het Spaanse synoniem (Garnacha) wordt meteen de oorsprong duidelijk van de Cannonau. Dit ras werd door de Spanjaarden tijdens de Spaanse overheersing van het eiland vanaf de 14e eeuw naar Italië gebracht. Het is meer precies in Sardinië dat de Cannonau nu haar Italiaanse thuis heeft. Van oorsprong is zij dus echter Spaans. Toch heeft deze druif binnen Sardinië een eigen aard opgebouwd. Het is nu de perfecte begeleider voor de aan het spit geroosterde vleesgerechten die de Sardische keuken u als geen ander kan presenteren.

De wijnen hebben zelden een diepe kleur maar vertonen daarentegen vaak eerder een slechts mediumgevulde robijnrode kleur. Het ras is heel gevoelig voor oxidatie en minder uitgebalanceerde oudere wijnen vertonen dan ook redelijk gauw de sporen hiervan onder de vorm van een oranjebruine rand. De geur en de rijke smaak tonen echter al vlug de unieke combinatie van enerzijds minerale aardse toetsen (zelfs soms wat teerachtigs) en anderzijds rijpe fruitimpressies (wilde rode bessen, kers en bosbessen) vergezeld van wat lederachtigs. De oudere generatie Cannonau's vertoonden hierbij ook nog vaak een rustiek kantje maar dit is bij de moderne wijnen nagenoeg verdwenen.

Het is duidelijk dat deze druif zich op Sardinië wonderwel heeft aangepast aan de soms loden hitte en extreme droogte.

Ze komt hoofdzakelijk voor als de nummer één druif van de DOC Cannonau di Sardegna (een vereist minimumpercentage van 90 %), een appellatie die heel het grondgebied mag beslaan. Daarnaast komt zij ook in veel beperktere mate voor in de DOC Mandrolisai (hier heeft ze slechts een rol van 20 tot 35 % van de blends). Hoewel de Cannonau voorkomt op heel het eiland zijn er enkele regio's te vinden die er kwalitatief toch boven uitsteken zoals het oostelijk middengedeelte van het eiland onder Nuoro.

Wat de Cannonau dan toch anders maakt van haar familieleden in Frankrijk of Spanje is enerzijds dat de smaak (ondanks de lichte kleur!) nog geconcentreerder, intenser is (te danken aan het Sardische warme klimaat) en anderzijds de typische kruidige toets die een Grenache of Garnacha vaak ontberen.

Ten slotte, van Cannonau worden er op heel het eiland ook zoete en likoreuze wijnen gemaakt maar deze zijn vrij zeldzaam.

Wie van intens fruitige wijnen houdt met een aparte complexe toets zal zich zeker in de Cannonau kunnen vinden. Probeer 'ns de wijnen van Gabbas en je zult verk(n)ocht zijn!