Virginie Saverys kookt tijdens lockdown

Tijdens de lockdown in België zorgt Virginie Saverys van wijndomein Avignonesi in Toscane voor entertainment. Virginie kookt tomatentaart. Serveer met Vino Nobile di Montepulciano. 

Bekijk hier de video.

Het recept. 

Benodigdheden : 1 cirkel bladerdeeg, 1 grote ui of 2 kleintjes, 1 chilipepertje (optioneel), 1 kleine tl venkelzaad, ongeveer 30 kerstomaatjes (gesneden tomaat kan ook), een potje half-gedroogde tomaatjes, zout, Avignonesi olijfolie

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Snij de ui in dunne ringen. Verhit een scheut olijfolie in een pan, roerbak er het pepertje, de uien en het venkelzaad even in en zet dan het vuur heel zacht, zodat de uien traag en egaal stoven en zacht worden. Regelmatig roeren, om aanbakken te voorkomen. De ui moet doorzichtig en gaar zijn.
  3. Neem een taartvorm. Leg er het bladerdeeg in met het bakpapier. Zo kan je het er achteraf makkelijk uitnemen. Verdeel er de uien en de kerstomaatjes over. Verwijder het pepertje.
  4. Bak de taart ongeveer 25 minuten tot het deeg goudbruin is. Als het deeg sneller bruint, schakel de oven wat lager; zodat de tomaatjes zacht worden. Haal de taart uit de oven, laat hem een vijftal minuten rusten. Haal de taart met het bakpapier uit de vorm en schuif de taart op een groot bord.
  5. Serveer met een frisse salade.

Virginie's tip :  Je kan de taart een uur of zo op voorhand bakken en op kamertemperatuur serveren.