Refosco

Elk van de twintig wijnstreken van Italië kan prat gaan op minstens één autochtoon/lokaal druivenras met unieke aromatische eigenschappen die je bij geen andere druif terugvindt. Friuli in het uiterste noordoosten van Italië, grenzend aan Slovenië, kan zich terecht op de borst kloppen voor haar refosco, een uniek kruidig en fruitig blauw druivenras dat kwalitatief de laatste jaren bijzonder grote stappen voorwaarts heeft gezet.

Onze producten op basis van dit druivenras

Kenmerken

Meest voorkomende wijnstreek: Friuli

Kleur van de schil: paars-blauw

Karakteristieken:
medium tannine, licht bitter, kruidig, licht vegetaal

Wijnstijlen:
droge rode wijn

Bewaarkracht:
de lichtste wijnen zonder houtlagering hebben nauwelijks tot geen bewaarkracht, de beste wijnen tot 8 jaar na oogstdatum

Te drinken bij:
antipasti / pasta / wit en rood vlees

Bekendste herkomstbenamingen:
DOC Colli Orientali del Friuli, DOC Collio

Eigenlijk is het niet correct om de refosco als één ras te vermelden want er bestaan verschillende soorten. Zo zijn er de refosco nostrano, de refosco d'istria, de refosco del terrano en ten slotte, de refosco dal peduncolo rosso. Deze laatste bezit het grootste kwaliteitspotentieel van de vier.

Niettegenstaande de verschillende refosco's in Friuli al staan aangeplant sinds 1700 en ze een lange traditie bezitten, had refosco vroeger weleens een wat negatieve connotatie bij vele wijnliefhebbers. Of, beter gezegd, al de rode wijnen uit Friuli - of het nu merlots, cabernet sauvignons of refosco's waren - werden wat geminacht.

De reden hiervoor is dat Friuli zich altijd op witte wijnen gefocust heeft en de rode wijnen eerder als bijzaak gecommercialiseerd werden. Getuige hiervan is het feit dat men tijdens de oogst van de witte druiven ook meteen al maar de blauwe druiven oogstte. Denk hier de aanplant op de minst goede percelen bij - de beste werden steevast voorbehouden voor de witte druiven - en je komt natuurlijk uit bij onrijpe wijnen met sterk vegetale toetsen wat het negatieve imago verklaarde.

De 21e eeuw bracht gelukkig stilaan verandering. Refosco wordt nu, net als de andere blauwe wingerds, als een druif met potentieel beschouwd, waar men terecht fier op is. Uiteraard kan je het inherente karakter van de refosco niet veranderen waardoor je nog steeds veel aciditeit, een bittertje en wat kruidigheid mag verwachten.

Maar de nieuwe generatie refosco's bieden je nu ook pakken sappig fruit (frisse rode bessen) in een modern smakelijk jasje. Men houdt er nu immers onder andere rekening mee dat refosco een laatrijpend ras is. Er wordt echt geplukt bij volledige rijpheid zodat de aciditeit beter gebalanceerd wordt.

Net omwille van zijn inherente frisheid (het besachtig karakter en de hoge aciditeit) heeft refosco niet per se nood aan eiklagering. De exemplaren die enkel een roestvrijstalen vat hebben gezien laten zich perfect combineren met antipasti (o.a. bij al de lokale soorten worsten en hammen). De versies die toch enkele maanden eiklagering ondergaan hebben, tonen zich doorgaans voller en dieper wat hen culinair breder inzetbaar maakt. Ook de aciditeit wordt hierdoor licht getemperd.

Ofschoon je refosco terug zal vinden in elk van de DOC's Carso, Colli Orientali del Friuli, Friuli Annia, Grave, Isonzo, Latisana en Lison-Pramaggiore is het vooral in de appellatie Colli Orientali del Friuli dat je de beste wijnen aantreft.

Probeer zeker de refosco dal peduncolo rosso (zeker niet te warm geserveerd) van Livio Felluga - één van de oudste pioniers in Friuli - en je zal versteld staan van deze verfrissende en bovenal verrassende druif!