Primitivo

De blauwe druif primitivo komt vooral voor in Apulië, maar ook in Basilicata vinden we het ras terug. Primitivo is bij uitstek een druif die geschikt is voor warme temperaturen.

In Apulië diende primitivo traditioneel voor bulk- of blendwijn. Na zware tegenslagen in het verleden, te wijten aan de Europese wijncrisis, wint dit ras de laatste jaren gelukkig opnieuw sterk aan waardering, en wordt het door producenten opnieuw aangeplant.

Van primitivo vinden we droge wijnen binnen de appelaties DOC Gioia del Colle (de bakermat van het ras in Apulië) en DOC Primitivo di Manduria. Daarnaast worden ook (licht)zoete en zelfs versterkte wijnen geproduceerd. Deze variëteit heeft namelijk een hoog gehalte aan natuurlijke suikers.

Nog een laatste weetje: in 1967 ontdekte een bezoekende Amerikaanse wetenschapper dat primitivo en de Californische druif zinfandel in feite identiek waren. Na jarenlang wetenschappelijk onderzoek werd ontdekt dat beiden afstammen van de Kroatische druif tribidrag.

Onze producten op basis van dit druivenras

Kenmerken

Meest voorkomende wijnstreek: Puglia

Kleur van de schil: donker blauw

Karakteristieken:
vol fruitig, rijp, donker fruit, lage aciditeit

Wijnstijlen:
droge rode wijn

Bewaarkracht:
de lichtste wijnen hooguit 3 jaar na oogstdatum, de beste wijnen tot 5 jaar na oogstdatum

Te drinken bij:
pasta met tomatensaus, rood vlees, gegrild of gebakken

Bekendste herkomstbenamingen:
DOC Primitivo di Manduria / DOC Salice Salentino

Een wijnthema waar al vele duizenden bladzijden over geschreven zijn en waar al ontelbare onderzoeken aan gewijd zijn is de herkomst van druivenrassen. Vaak heeft men wel een vermoeden wat de oorsprong van een druif is maar duurt het jaren eer men deze objectief in kaart kan brengen. Met de blauwe primitivo uit Puglia is het niet anders gegaan.