Passerina
Passerina is een oud, autochtoon wit druivenras dat zowel in de Marken als de Abruzzen groeit. Voor dit ras geldt de vuistregel dat enkel lage opbrengsten en modern wijnmaken leiden tot frisse, strakke, minerale wijnen met toch voldoende fruitvettigheid.
Onze producten op basis van dit druivenrasKenmerken
Meest voorkomende wijnstreek: Abruzzo
Kleur van de schil: geel-goud met roestvlekken
Karakteristieken:
floraal; wit fruitig (appel-perzik-peer); goede harmonieuze zuren
Wijnstijlen:
droge fruitige witte wijn
Bewaarkracht:
geen
Te drinken bij:
antipasti / pasta / vis / slaatjes
Bekendste herkomstbenamingen:
De IGT's van Abruzzo
Deze oude druivensoort , afkomstig van de Adriatische zee, wordt van oudsher als familie van de Trebbiano Giallo beschouwd, zoals ook blijkt uit zijn synoniem Trebbiano di Teramo waarmee hij in Abruzzo gekend is.
De passerina is een krachtige druif die erg resistent is tegen moeilijke klimatologische omstandigheden en ziektes en daardoor een goede constante kwaliteit garandeert met eveneens hoge opbrengsten. Precies omwille van deze eigenschappen was deze passerina zo gegeerd bij de wijnbouwers die haar daarom ook verduidelijkende synoniemen toekenden zoals Cacciadebiti , Scacciadebiti of Pagadebiti (vertalingen voor 'schulden betalen') en ook nog Uva d'Oro (Gouddruif).