Friulano

Friulano is het belangrijkste autochtoon wit druivenras van Friuli. Net over de grens met Slovenië vinden we het ras ook terug, maar onder de namen zeleni sauvignon en sauvignonasse. Friulano heeft wel wat weg van sauvignon, maar is voller van smaak en body, de aroma’s gaan eerder in de richting van witte perzik en amandelen.

Meestal krijgen de pure friulanowijnen geen houtrijping, slechts in zeldzame gevallen – of wanneer friulano in een blend gebruikt wordt – wordt er enkele maanden vatrijping gegeven om extra body te creëren. Veelvoorkomende blendpartners zijn pinot bianco, sauvignon, chardonnay, malvasia en ribolla gialla.

Deze variëteit werd in de vroege 19de eeuw uit commerciële overwegingen (foutief) geïntroduceerd als tocai en vanaf 1930 als tocai friulano. In 2003 werd na onderzoek bevestigd dat friulano eigenlijk het in Frankrijk uitgestorven ras sauvignonasse was. Vanaf 2008 mocht de naam tocai niet meer gebruikt worden, en besliste men verder te gaan onder de naam friulano.

Onze producten op basis van dit druivenras

Kenmerken

Meest voorkomende wijnstreek: Friuli

Kleur van de schil: groengeel

Karakteristieken:
druiven met een stevige schil; tot voor kort tocai friulano genoemd, maar in 2007 door de Eu verboden om verwarring met de hongaarse Tokaji te vermijden; in Italië exclusief in Friuli aangeplant; heeft een sterke band met de sauvignonasse die men in Chili tegenkomt; biedt wijnen met een levendige frisheid en uitbundige aroma’s van wilde bloesem, citrus en kruiden; slank en fris van textuur met impressies van bittere amandel

Wijnstijlen:
fris wit en schuimwijn

Bewaarkracht:
5 jaar

Te drinken bij:
schaal- en schelpdieren, rauw of gemarineerd met verse kruiden; asperges

Bekendste herkomstbenamingen:
Bianco di Custoza Secco, spumante et passito

We schrijven 31 maart 2007. Na een overgangsperiode van dertien jaar wordt het definitief verboden om nog langer de benaming 'tocai friulano' te gebruiken. Vermoedelijk heeft Europa de laatste vijftien jaar over geen enkel ander druivenras zoveel inkt laten en doen vloeien als over tocai friulano. Een interessant druivenras met een even interessante historiek.

Wat was er nu precies aan de hand met dit witte druivenras? Ofschoon het ras 'tocai friulano' als dusdanig al bekend is sinds de jaren dertig van de vorige eeuw, begonnen de Hongaren zich te roeren begin jaren negentig. Zij hadden een beschermde herkomstbenaming (DOC) 'tokaji', als aanduiding voor de wijnen uit de regio Tokaj.

Aangezien zij elke verwarring met het Italiaanse druivenras 'tocai friulano' wensten uit te sluiten, vroegen zij Europa het gebruik van deze laatste benaming te verbieden. En zo geschiedde: omdat de benaming van het ras tocai friulano op zich toch niet beschermd was, moesten de Italianen vanaf 1 april 2007 een andere naam gebruiken. Na veel overleg en discussie werd uiteindelijk besloten om het druivenras kortweg te herdopen als 'friulano'.

Dit ras is niet alleen bekend omwille van bovenstaande gebeurtenissen maar veeleer als dé topper onder de inheemse witte druivenrassen van de regio Friuli Venezia Giulia in het uiterste Noord-Oosten van Italië.

Ook wel gekend onder de benaming 'sauvignon vert' of 'sauvignonasse', kan het de allermooiste witte wijnen van Italië voortbrengen. Friulano mag dan wel het meest aangeplante druivenras van Friuli zijn en bijzonder productief, toch zijn er enkele wijnbouwers die er wonderwijnen van maken. Het is een laatrijpend ras dat in totaal circa 1.500 hectare wijngaard beslaat en hoofdzakelijk voorkomt in de belangrijkste DOC-zones van Friuli: Colli Orientali, Collio, Grave del Friuli en Isonzo. Ook over de grens, in Slovenië, worden er trouwens heel mooie wijnen van gemaakt.

De cépagewijnen zijn steeds eerder licht van kleur en zalig floraal geparfumeerd met daarbij in de beste exemplaren nog complexe toetsen van amandel, rijpe appel, peer en witte perzik. Aangezien friulano hoofdzakelijk wijnen voortbrengt met lichte body zijn ze zeer vlot drinkbaar. Door het zelden gebruik van eiken vaten zijn het vooral aangename aperitiefwijnen.

Daarnaast wordt friulano ook vaak gebruikt als blenddruif: de combinatie met chardonnay, pinot bianco of sauvignon blanc past hem perfect! Bij de blendwijnen is het daarentegen niet ongewoon om de friulano enkele maanden vatrijping te gunnen teneinde meer complexiteit en body te genereren. Maar zelfs dan wordt veeleer tweede- of derdejaars eikenhout gebruikt.

Bij de beste producenten die dit druivenras meesterlijk beheersen mogen Ronco del Gnemiz (cuvée Bianco San Zuan) en Livio Felluga (zowel de cépagewijn als de adembenemende blend Terre Alte) gerekend worden.