Freisa

Freisa is een blauw druivenras, weinig bekend maar op een uitgestrekt gebied in Piëmonte aangeplant. Het ras is bovendien in maar liefst 16 appellaties toegelaten. Freisa brengt wijnen voort die qua kleur en smaak buitenbeentjes zijn. Hoewel de druif een bovengemiddelde concentratie van anthocyanen (kleurstoffen) bevat, is de wijn altijd eerder licht van kleur (denk aan een diepe rosé), wat je doet vermoeden dat je een lichte wijn gaat drinken.

Dan komt echter de smaakverrassing: een ongewone combinatie van veel tannine, enorm hoge zuren, hele rijpe zwoele aardbei- en frambozenaroma’s en flinke bitters in de afdronk.

Freisa werd voor het eerst gedetailleerd beschreven op het einde van de 18de eeuw, iets later dan de nebbiolo, en dat is geen toeval: recent werd via DNA-onderzoek aangetoond dat freisa een kruising is van nebbiolo en een ander, nog niet geïdentificeerd ras.

Onze producten op basis van dit druivenras