Bombino bianco

Bombino bianco is een minder interessant wit druivenras, dat zou ontstaan zijn in Apulië maar van daaruit is uitgezwermd naar Emilia-Romagna, Lazio en de Abruzzen. De wijnen van deze druif zijn meestal neutraal van smaak en eerder plat door een gebrek aan frisheid. Buiten enkele zeldzame uitzonderingen (waaronder de Trebbiano d’Abruzzo van Valentini) zal je hiervan geen bijzondere wijn tegenkomen. De druif levert eenvoudige lichte witte wijn op zonder al te veel smaak. Een groot deel van de wijn op basis van bombino bianco wordt dan ook geblend met andere wijnen in Italië of gebruikt als basis voor vermouth, net zoals trebbiano toscano. Misschien ook de reden waarom dit ras ‘pagadebit’ (betaalt de schulden) als synoniem heeft?

Onze producten op basis van dit druivenras

Kenmerken

Kleur van de schil: groen-geel

Karakteristieken:
licht en droog van smaak; wat citrus

Wijnstijlen:
droge lichte witte wijn - meestal blends

Bewaarkracht:
geen

Te drinken bij:
aperitief / antipasti / gevogelte / pasta's

Bekendste herkomstbenamingen:
DOCG Castel del Monte; DOC Cacc'e Mmitte di Lucera; DOC Locorotondo

Het leuke aan de Italiaanse druivenrassen is niet alleen dat er zo een grote diversiteit is maar bovendien dat er enkele met leuke namen tussen zitten. Zo zou de witte bombino bianco uit de Abruzzen naar 'bambino' verwijzen, het Italiaans voor 'kindje' omdat de druiventros de vorm heeft van een kindje met open armen...

De witte bombino bianco (er bestaat ook een bombino nero) kom je nog wel eens tegen onder enkele synoniemen: bovino, pagadebit, trebbiano campolese, trebbiano di avezzano en uva romana. Wanneer je trouwens over de appellatie DOC Trebbiano d'Abruzzo leest dat ze ginds de 'trebbiano' gebruiken, dan bedoelen ze in feite ook de bombino bianco en niet de bekende en immens aangeplante trebbiano toscano (zie verder).

Niemand weet eigenlijk wanneer en waar de bombino bianco ontstaan is. Volgens sommige bronnen zou het ras uit Spanje overgewaaid zijn, maar bewijzen zijn er niet voor.

Het ras heeft in elk geval mooie ronde groen-gele bessen en gedijt vooral goed op kalkhoudende bodems. Grote culinaire aspiraties heeft de bombino niet: in het beste geval levert ze een mooie frisse droge wijn op die goed past bij eenvoudige maaltijden of lichte pastagerechten. Als aperitief is ze uiteraard ook goed inzetbaar omwille van de voldoende zuren die je altijd terugvindt.

Omwille van het eerder delicate karakter gaat men bombino normaliter dan ook geen houtlagering geven. Een korte schilweking in inoxen vaten past haar veel beter.

En waar vinden we deze bombino nu zoal? Wel, hoe verwonderlijk misschien ook, deze druif is zeker geen lokale rariteit. In Emilia-Romagna staat er aardig wat van aangeplant en getuige hiervan is de DOC Pagadebit di Romagna, die een minimum van 85 % pagadebit (bombino bianco) voorschrijft. De naam pagadebit (letterlijke vertaling: 'het betaalt de schulden') komt trouwens van het feit dat bombino bianco een bijzonder resistente druif is waarop de wijnboeren in slechte jaren rekenden om toch nog inkomsten te hebben waarmee de schulden betaald konden worden. Onder de vlag van deze DOC kan je de bombino tegenkomen als gewone droge witte wijn maar ook als lichtzoete en zelfs als licht 'frizzante' wijn.

In Apulië vinden we ook behoorlijke grote aanplanten van bombino bianco: de DOC Castel del Monte bianco behoudt er in haar regelgeving een flink aandeel voor en ook de DOC Gravina laat de druif toe in blends.

De grootste speeltuin vinden we echter in de Abruzzen, want de trebbiano die figureert binnen de DOC Trebbiano d'Abruzzo is zoals gezegd niets minder dan deze bombino bianco.

Wie de Trebbiano d'Abruzzo van het moderne wijnhuis Villa Medoro heeft geproefd, zal beamen dat de bombino bianco, mits goede vinificatie, toch meer in haar mars heeft dan wat vroeger met deze druif behaald werd. Alles hangt dus af van de zorg in de wijngaard en bij de vinificatieprocedure.

Een te onbekende druif die zeker de moeite waard is!