Appellaties

Zuid-Tirol of Alto Adige en Trentino zijn twee verschillende wijnregio's, maar vormen één streek in Italië.

Zuid-Tirol houdt het simpel en kort inzake appellaties: er zijn slechts drie DOC’s.

Naast drie IGT’s zijn er zes DOC’s die exclusief in Trentino liggen en nog eens twee die zowel op Trentino als Zuid-Tirol betrekking hebben. Anno 2014 is er nog geen DOCG in deze regio.

Hieronder vindt u een overzicht van alle appellaties in Alto Adige en Trentino. Verder naar beneden worden enkele ervan in detail besproken:

DOC
1. Alto Adige
2. Caldaro
2. Lago di Caldaro
3. Casteller
4. Teroldego Rotaliano
5. Trentino
6. Trento
7. Valdadige
8. Terradeiforti
8. Valdadige Terradeiforti
9. Trentino Superiore


IGT
delle Venezie
Vallagarina
Vigneti delle Dolomiti
Weinberg Dolomiten


VDI
Vino d'Italia


Alto Adige

( kaartje )

DOC Alto Adige is een appellatie die enkel en alleen deze provincie aangaat. Je vindt hier alle druivenrassen uit Zuid-Tirol terug, een ware speeltuin voor elke wijnmaker.

Lago di Caldaro

( kaartje )

DOC Lago di Caldaro/ Kalterersee is een appellatie die enkel op schiava is gericht. Hiervan ligt het territorium ook een klein beetje in Trentino.

Teroldego Rotaliano

( kaartje )

DOC Teroldego Rotaliano is de appellatie waarbinnen de teroldegodruif schittert. De laatste decennia is de gemiddelde kwaliteit van de wijnen pijlsnel de hoogte in geschoten, waardoor deze DOC steeds meer prestige geniet in binnen- en buitenland.

Aangezien er geen minimumvereisten zijn inzake rijping (op fles noch op houten vat), zijn de wijnen soepel en fruitig. De wijnen binnen de riservacategorie dienen wel twee jaar te verouderen op het domein alvorens gecommercialiseerd te mogen worden.

Trentino

( kaartje , Wijnen )

DOC Trentino is een grote appellatie binnen Trentino, waaronder veel wijnen gecommercialiseerd worden.


Bekijk alle wijnen van deze appellatie

Trento

( kaartje , Wijnen )

DOC Trento is een heel aparte appellatie. Opgericht in 1993, voorziet ze enkel in de productie van schuimwijnen gemaakt volgens de ‘metodo classico’. Hierbij ondergaat de wijn na de verplichte tweede gisting in de fles minimaal 15 maanden flesrijping op de gisten.

Hoewel pinot noir, pinot meunier, pinot bianco en chardonnay toegelaten zijn, worden de allerbeste schuimwijnen enkel met chardonnay gemaakt, zoals de topwijnen van Cantine Ferrari, de onbetwiste leider binnen de appellatie.


Bekijk alle wijnen van deze appellatie

Valdadige

( kaartje )

DOC Valdadige is een grote herkomstbenaming, zowat alle wijngaarden van Zuid-Tirol en Trentino vallen hieronder. De druivenkeuze is vrij gelijkaardig aan de DOC Trentino.

Trentino Superiore

( kaartje )

DOC Trentino Superiore bestrijkt als appellatie hetzelfde grondgebied als DOC Trentino, maar legt strengere productienormen op. Binnen deze herkomstbenaming is er een enorm grote keuze aan zowel lokale als internationale druivenrassen.