Appellaties

Sicilië telde in 2013 24 herkomstbenamingen, waarvan er één DOCG-status verworven heeft.

Hieronder vindt u een overzicht van alle appellaties in Sicilië. Verder naar beneden worden enkele ervan in detail besproken:

DOCG
22. Cerasuolo di Vittoria


DOC
1. Alcamo
2. Vittoria
3. Contea di Sclafani
4. Contessa Entellina
5. Delia Nivolelli
6. Eloro
7. Etna
8. Faro
9. Malvasia delle Lipari
10. Marsala
11. Menfi
12. Monreale
13. Noto
14. Moscato di Pantelleria
14. Pantelleria
14. Passito di Pantelleria
15. Siracusa
16. Sambuca di Sicilia
17. Santa Margherita di Belice
18. Sciacca
19. Riesi
20. Mamertino
20. Mamertino di Milazzo
21. Erice
23. Salaparuta
24. Sicilia (Volledige regio)


IGT
Avola
Camarro
Fontanarossa di Cerda
Salemi
Salina
Terre Siciliane
Valle Belice


VDI
Vino d'Italia


Cerasuolo di Vittoria

( kaartje , Wijnen )

DOCG Cerasuolo di Vittoria is een appellatie die als territorium het gebied rond het stadje Vittoria in het zuiden van Sicilië heeft. Ze werd in 1973 al tot DOC gekroond en promoveerde in 2005 tot DOCG. Het is altijd een verplichte blend van nero d’avola (50-70%) en frappato (30-50%). Voor de nieuwsgierigen: het topdomein Cos toont jaar na jaar met haar fantastische Cerasuolo tot welk vuurwerk dergelijke blend in staat is.


Bekijk alle wijnen van deze appellatie

Alcamo

( kaartje )

DOC Alcamo is een oude maar niet onbelangrijke appellatie in het noordwesten van Sicilië. Opgericht in 1972, laat deze herkomstbenaming naast nero d’avola nog andere blendpartners toe, maar eerstvermelde moet toch minimum 60% aanwezig zijn in de rode wijnen, en catarratto idem dito in de witte wijnen.

Etna

( kaartje , Wijnen )

DOC Etna, een herkomstbenaming op de noordoostelijke flanken van de gelijknamige vulkaan, wint binnen Sicilië nog steeds aan belang. Los van de prachtige ligging van de wijngaarden, op de glooiende vulkaanhellingen, zijn ook de druivenrassen bijzonder.

Binnen deze appellatie vinden we nerello mascalese terug (minimum 80%), die eventueel kan aangevuld worden met de zachtere en lichtere nerello cappuccio (maximum 20%). Beide druivenrassen verlenen de rode Etnawijnen hun zacht, delicaat parfum, floraal getint met fris rood fruit er bovenop. De witte Etnawijnen zijn dan weer hoofdzakelijk gebaseerd op de carricantedruif.


Bekijk alle wijnen van deze appellatie

Faro

( kaartje )

DOC Faro is een appellatie in het uiterste noordoosten van Sicilië. Deze herkomstbenaming was zo goed als uitgestorven toen in 1985 Salvatore Geraci, eigenaar van Azienda Agricola Palari, het domein overkocht met de ambitie om de faam van Faro opnieuw wereldwijd te laten klinken. Hij was de grote herbronner van deze appellatie, die gebaseerd is op nerelloblends.

Malvasia delle Lipari

( kaartje , Wijnen )

DOC Malvasia delle Lipari is een appellatie op de Liparische eilanden, ten noorden van het Sicilië. Hierbinnen tref je geweldige maar eerder zeldzame zoete wijnen (gemaakt van de witte malvasia) aan.


Bekijk alle wijnen van deze appellatie

Moscato di Pantelleria

( kaartje )

DOC Moscato di Pantelleria is de appellatie van het gelijknamige piepkleine eilandje, ver ten zuiden van Sicilië maar er wel toe behorend. Zoals de naam aangeeft, is deze laatste wijn gemaakt van een van de vele soorten muskaatdruiven (zibibbo in dit geval, wat een synoniem is voor moscato d’Alessandria).

Sicilia

( kaartje , Wijnen )

DOC Sicilia is een wat vreemde appellatie uit Sicilia. In 2011 gecreëerd vanuit de reeds bestaande IGT Sicilia, kan deze de volledige regio Sicilië omvatten. De productievoorschriften zijn op zijn minst eigenaardig te noemen: maar liefst 26 verschillende druivenrassen mogen gebruikt worden, solo of zelfs in combinatie onderling. Dit creëert een onoverzichtelijke regenboog aan wijnstijlen, waar de gemiddelde consument weinig mee gebaat is.


Bekijk alle wijnen van deze appellatie