Appellaties

In Molise wordt drie keer meer rode en roséwijn geproduceerd (74%) dan witte wijn (26%). In 1983 werden de eerste twee appellaties erkend, in 1998 en 2011 volgden er nog twee. Een DOCG is er vooralsnog nog niet.

Hieronder vindt u een overzicht van alle appellaties in Molise. Verder naar beneden worden enkele ervan in detail besproken:

DOP
1. Biferno
2. del Molise
2. Molise
3. Pentro d’Isernia
4. Tintilia del Molise


IGP
Osco
Rotae
Terre degli Osci


VDI
Vino d'Italia


Biferno

( kaartje )

De in 1983 gecreëerde DOC Biferno ligt volledig in de oostelijke provincie Campobasso, en is genoemd naar de rivier die vanuit een bron in de Apennijnen heel Molise doorkruist en in Campomarina uitmondt in de Adriatische zee. Deze appellatie laat zowel witte, rosé als rode wijnen toe, waarbij witte steeds gebaseerd zijn op trebbiano toscano (60-70%) en de rosé en rode wijnen een verplichte blend zijn van montepulciano (70-80%) en aglianico (15-20%).

Molise

( kaartje , Wijnen )

In 1998 werd de overkoepelende appellatie DOC Molise erkend. Onder deze vlag vinden we de drie kleuren wijn terug, en kunnen er ook schuimwijnen gemaakt worden (nochtans een zeldzaamheid in Molise). De lijst van toegelaten druivenrassen is bijzonder lang: chardonnay, falanghina, greco bianco, trebbiano’s,… voor witte wijn, montepulciano, aglianico, cabernet sauvignon, sangiovese en tintilia voor rode wijn.

In andere regio’s zou deze appellatie eerder als IGP-categorie voor de dag komen, het grondgebied is immers dat van de provincie Campobasso én een groot deel van de provincie Isernia, bovendien is de lijst van toegelaten druivenrassen bijzonder uitgebreid.


Bekijk alle wijnen van deze appellatie

Pentro d’Isernia

( kaartje )

Nog in 1983 werd ook de provincie Isernia met een eigen DOC gelauwerd: DOC Pentro di Isernia, die ook in de drie kleuren wijn voorziet. De witte wijnen zijn eveneens gebaseerd op trebbiano toscano, maar hier is bovendien een kleine portie bombino bianco verplicht (30-40%). De rosé en rode wijnen zijn ook montepulcianoblends, maar hier is de verplichte aanvuldruif tintilia (20-25%).

Tintilia del Molise

( kaartje )

DOC Tintilia del molise werd in 2011 erkend. Deze appellatie omvat de hele provincie Campobasso en een zeer groot deel van de provincie Isernia. Logischerwijze moeten de rosé en rode wijnen hier bijna volledig van tintilia gemaakt zijn (minimum 95%).