Appellaties

Hoewel Lombardije een relatief groot aantal appellaties heeft – 5 DOCG’s en 22 DOC’s –, is deze regio toch eenvoudig te begrijpen, omwille van haar geografische overzichtelijkheid.

Hieronder vindt u een overzicht van alle appellaties in Lombardia. Verder naar beneden worden enkele ervan in detail besproken:

DOCG
1. Franciacorta
2. Valtellina Superiore
17. Moscato di Scanzo
17. Scanzo
18. Sforzato di Valtellina
18. Sfursat
19. Oltrepò Pavese Metodo Classico


DOP
3. Botticino
4. Capriano del Colle
5. Cellatica
6. Garda
6. Garda Classico
7. Garda Colli Mantovani
8. Lambrusco Mantovano
9. Lugana
10. Oltrepò Pavese
11. Garda Bresciano
12. San Colombano al Lambro
13. San Martino della Battaglia
14. Curtefranca
15. Valcalepio
16. Rosso di Valtellina
16. Valtellina Rosso
20. Sangue di Giuda Oltrepò
21. Pinot Nero dell’Oltrepò Pavese
22. Buttafuoco dell’Oltrepò Pavese
23. Pinot Grigio dell’Oltrepò Pavese
24. Bonarda dell’Oltrepò Pavese
25. Casteggio
26. Terre del Colleoni
27. Valtenèsi


IGP
Alpi Retiche
Alto Mincio
Benaco Bresciano
Bergamasca
Collina del Milanese
Montenetto di Brescia
Provincia di Mantova
Provincia di Pavia
Quistello
Ronchi di Brescia
Ronchi Varesini
Sabbioneta
Sebino
Terrazze Retiche di Sondrio
Terre Lariane
Valcamonica


VDI
Vino d'Italia


Franciacorta

( kaartje , Wijnen )

DOCG Franciacorta is de sterappellatie in het hart van Lombardije. Vroeger werden onder deze benaming zowel schuimwijnen als stille wijnen gemaakt, maar in 1995 beslisten de wijnmakers dat het raadzaam was om onder de internationaal gekende appellatienaam voortaan enkel nog schuimwijnen te produceren.

De schuimwijnen moeten gemaakt worden op basis van chardonnay en/of pinot nero, waaraan tot 50% pinot bianco kan toegevoegd worden. Net zoals bij champagnewijnen dient er een tweede gisting in de fles te gebeuren, waarbij de franciacortawijnen verplicht minimaal 18 maanden flesrijping sur lie (met de gisten nog in de fles) ondergaan. Als je weet dat champagnewijn minimaal slechts 12 maanden sur lie moet rusten, is het meteen duidelijk dat de franciacortawijnen minstens even complex kunnen zijn.


Bekijk alle wijnen van deze appellatie

Valtellina Superiore

( kaartje , Wijnen )

DOCG Valtellina Superiore staat, omwille van strengere productienormen dan de DOC, garant voor de betere wijnen in de Valtellinaregio.


Bekijk alle wijnen van deze appellatie

Sforzato di Valtellina

( kaartje , Wijnen )

DOCG Sforzato di Valtellina is een appellatie erkend in 2003, die gedroogde druiven als vinificatiebasis voorziet. Deze categorie garandeert krachtige, geparfumeerde wijnen in de stijl van barolo- of barbarescowijnen.


Bekijk alle wijnen van deze appellatie

Oltrepò Pavese Metodo Classico

( kaartje )

Oltrepò Pavese is een cluster van appellaties gelegen ten zuiden van de Po:

- DOCG Oltrèpo Pavese Metodo Classico is een afzonderlijke appellatie voor de schuimwijnen van deze cluster. Net zoals Franciacorta ondergaan deze schuimwijnen een verplichte tweede gisting in de fles, die wel slechts minimaal 15 maanden hoeft te duren. Een groot verschil met Franciacorta is dat de schuimwijn hier minimum 70% pinot nero moet bevatten (en 85% voor de Oltrepò Pavese Metodo Classico Pinot Nero)

Lugana

( kaartje )

DOC Lugana, een rising star binnen Lombardije, is een appellatie die iets meer naar het zuidoosten ligt, tegen de onderkant van het Gardameer. Binnen deze appellatie werden vroeger eerder dunne, fletse witte wijnen geproduceerd. De eeuwwisseling betekende de start van een heuse transformatie.

Daar waar vroeger lange houtlagering vaak (onterecht) aanzien werd als kwaliteitskenmerk, is men zich nu bewust van het druivenpotentieel zonder houtlagering. De laatste jaren worden er talrijke frisse, sappige wijnen met smeuïg wit perzikfruit en aciditeit op de markt losgelaten. Deze wijnen kennen steeds meer succes, niet alleen lokaal maar ook ver in het buitenland.

Oltrepò Pavese

( kaartje )

Oltrepò Pavese is een cluster van appellaties gelegen ten zuiden van de Po:

- De stille wijnen vinden we terug in meerdere DOC’s: de ‘standaard’ DOC Oltrepò Pavese (met riesling, barbera en croatina als toonaangevers) en daarnaast nog de specifieke DOC’s Pinot Nero dell’Oltrepò Pavese, Pinot Grigio dell’Oltrepò Pavese en Bonarda dell’Oltrepò Pavese met de respectievelijk vermelde druiven in de hoofdrol.

Curtefranca

( kaartje , Wijnen )

DOC Terre di Franciacorta is een appellatie die werd opgericht naast de DOCG Franciacorta, om de stille wijnen via een onderscheiden naam in onder te brengen. Ondertussen werd deze naam al veranderd in Curtefranca om nog duidelijker het onderscheid te maken met Franciacorta.


Bekijk alle wijnen van deze appellatie

Valtellina Rosso

( kaartje )

DOC Valtellina Rosso is een appellatie die we in het noorden van de Valtellinaregio vinden. Deze DOC is de basiscategorie voor wijnen uit deze regio.