Appellaties

Ligurië heeft voorlopig nog geen enkele DOCG, wel al acht DOC’s, waarvan we hier de belangrijkste bespreken:

DOP
1. Cinque Terre e Cinque Terre Sciacchetrà
2. Colli di Luni
3. Colline di Levanto
4. Golfo del Tigullio-Portofi no
4. Portofi no
5. Riviera Ligure di Ponente
6. Dolceacqua
6. Rossese di Dolceacqua
7. Val Polcèvera
8. Ormeasco di Pornassio
8. Pornassio


IGP
Colline del Genovesato
Colline Savonesi
Liguria di Levante
Terrazze dell'Imperiese


VDI
Vino d'Italia


Cinque Terre e Cinque Terre Sciacchetrà

( kaartje , Wijnen )

DOC Cinque Terre is een iets minder belangrijke, maar allicht wel de bekendste appellatie van Ligurië. Ze beslaat het gehele grondgebied rond vijf schilderachtige dorpjes die tegen de kustwand liggen: van zuid naar noord Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza en Monterosso al Mare.


Bekijk alle wijnen van deze appellatie

Colli di Luni

( kaartje )

DOC Colli di Luni is een herkomstbenaming uit Ligurië, die echter gedeeltelijk ook in Toscane gelegen is. Vermentino zwaait hier samen met trebbiano toscano de plak bij de witte wijnen en sangiovese bij de rode wijnen. Behoorlijk Toscaans qua karakter dus.

Riviera Ligure di Ponente

( kaartje , Wijnen )

DOC Riviera Ligure di Ponente is traditioneel de grootste en belangrijkste appellatie binnen Ligurië. Het grondgebied loopt van San Remo dichtbij de Franse grens tot net voor Genua. De witte wijnen zijn fris, fruitig en floraal en worden daarom na een korte rijping in roestvrijstalen vaten meteen gebotteld. Houtrijping is absoluut uit den boze. De rode wijnen op basis van rossese di campochiesa zijn licht en fruitig.

Verrassend genoeg maakt deze appellatie nog altijd een onderscheid tussen vermentino en pigato als toegelaten witte druivenrassen naast moscato, ondanks het wetenschappelijk bewijs dat het om identiek hetzelfde ras gaat. De DOC-regels zouden dus dringend aangepast moeten worden om de consument meer duidelijkheid te geven.


Bekijk alle wijnen van deze appellatie