Appellaties

Emilia-Romagna heeft als regio de allereerste DOCG-appellatie ooit op haar palmares, in 1987. Daarnaast heeft de regio sinds 2011 nog een DOCG en 18 DOC’s.

Hieronder vindt u een overzicht van alle appellaties in Emilia-Romagna. Verder naar beneden worden enkele ervan in detail besproken:

DOCG
1. Romagna Albana
4. Colli Bolognesi Classico Pignoletto


DOP
2. Bosco Eliceo
3. Colli Bolognesi
5. Colli d’Imola
6. Colli di Faenza
7. Colli di Parma
8. Colli di Rimini
9. Colli Piacentini
10. Colli Romagna Centrale
11. Colli di Scandiano e di Canossa
12. Lambrusco di Sorbara
13. Lambrusco Grasparossa di Castelvetro
14. Lambrusco Salamino di Santa Croce
15. Reggiano
16. Reno
17. Di Modena
17. Modena
18. Ortrugo
19. Gutturnio
20. Romagna


IGP
Bianco del Sillaro
Bianco di Castelfranco Emilia
dell'Emilia
Emilia
Forlì
Fortana del Taro
Ravenna
Rubicone
Sillaro
Terre di Veleja
Val Tidone


VDI
Vino d'Italia


Romagna Albana

( kaartje , Wijnen )

DOCG Romagna Albana was de allereerste DOCG-appellatie van Italië. Deze appellatie levert vandaag betere wijnen dan ooit op, en dat in verschillende stijlen: droog, amabile (licht zoetig) en dolce (al dan niet in passitostijl). Vooral de zoete wijnen van de albanadruif zijn bekend. Ze zijn echter internationaal niet zo sterk vertegenwoordigd door de lage opbrengsten en kleine hoeveelheden wijn.

De beste droge wijnen zijn frisfruitig en dus perfecte moderne aperitiefwijnen. De beste zoete wijnen zijn immens complex door zowel toetsen van gedroogd fruit als nootjes en rozijntjes, met frisse zuren er bovenop.


Bekijk alle wijnen van deze appellatie

Colli Bolognesi Classico Pignoletto

( kaartje )

DOCG Colli Bolognesi Classico Pignoletto is een in 2010 tot DOCG gepromoveerde appellatie, en staat garant voor frisse, floraal geparfumeerde wijnen met prachtig evenwicht tussen fruitbody en zuren.

Bosco Eliceo

( kaartje )

DOC Bosco Eliceo is een kustappellatie binnen Emilia-Romagna, en situeert zich ten noorden van Ravenna. Hier zijn fortana en merlot koningen in de rode wijnen, en de witte trebbiano romagnolo en sauvignon voeren de toon in de witte wijnen.

Lambrusco di Sorbara

( kaartje )

DOC Lambrusco Sorbara is een appellatie uit Emilia-Romagna die steunt op de gelijknamige druif. De herkomstbenaming voorziet in rode en roséwijn, frizzante en spumante, en situeert zich rond en ten noorden van Modena.

Lambrusco Grasparossa di Castelvetro

( kaartje )

DOC Lambrusco Grasparossa is een appellatie uit Emilia-Romagna die steunt op de gelijknamige druif. De herkomstbenaming voorziet in rode en roséwijn, frizzante en spumante, en situeert zich rond en ten noorden van Modena.

Lambrusco Salamino di Santa Croce

( kaartje )

DOC Lambrusco Salamino is een appellatie uit Emilia-Romagna die steunt op de gelijknamige druif. De herkomstbenaming voorziet in rode en roséwijn, frizzante en spumante, en situeert zich rond en ten noorden van Modena.

Modena

( kaartje )

DOC Modena is een appellatie uit Emilia-Romagna die steunt op de lambruscodruiven. De herkomstbenaming voorziet in witte, rode en roséwijn, frizzante en spumante, en situeert zich rond Modena.

Romagna

( kaartje , Wijnen )

DOC Romagna is een appellatie uit Emilia-Romagna, waarbij vooral de subcategorie Romagna Sangiovese interessant is. Heel het gebied ten oosten/zuidoosten van Bologna komt hiervoor in aanmerking. Hoewel er logischerwijze verschillen merkbaar zijn tussen de sangiovesewijnen afkomstig van zwaardere kleibodems ten opzichte van die van lichtere gronden, vormt sappig rijp rood fruit, evenwichtige structuur en zeer goede prijs-kwaliteitsbalans de rode draad doorheen de appellatie.


Bekijk alle wijnen van deze appellatie