Appellaties

Campanië is een regio met een relatief groot aantal DOCG’s (vier) en DOC’s (vijftien). Daarnaast worden ook een aantal fantastische wijnen geproduceerd onder IGP-vlag.

Hieronder vindt u een overzicht van alle appellaties in Campanië. Verder naar beneden worden enkele ervan in detail besproken:

DOCG
1. Taurasi
2. Aglianico del Taburno
10. Fiano di Avellino
12. Greco di Tufo


DOP
3. Aversa
4. Campi Flegrei
5. Capri
6. Castel San Lorenzo
7. Cilento
8. Costa d’Amalfi
9. Falerno del Massico
11. Galluccio
13. Ischia
14. Penisola Sorrentina
15. Sannio
16. Vesuvio
17. Irpinia
18. Falanghina del Sannio
19. Casavecchia di Pontelatone


IGP
Beneventano
Benevento
Campania
Catalanesca del Monte Somma
Colli di Salerno
Dugenta
Epomeo
Paestum
Pompeiano
Roccamonfina
Terre del Volturno


VDI
Vino d'Italia


Taurasi

( kaartje , Wijnen )

DOCG Taurasi heeft als appellatie zijn strepen al lang verdiend, sinds het in 1970 eerst als DOC in Campanië werd erkend. Hier speelt de aglianico de eerste viool, deze druif dient minimum 85% van de wijn uit te maken. De Taurasiwijnen hebben steeds een diepe kleur, een krachtige neus vol rijp zwart fruit en een intense, geconcentreerde smaak vol fruit, leer en kruiden. Dit maakt hen uitermate geschikt om goed te verouderen.

Door de wettelijke minimumvereiste van 12 maanden houtlagering krijg je soms ook wat toetsen van inkt en/of chocolade. Er bestaat trouwens nog een Riservacategorie, die een minimumverblijf op houten vat van 18 maanden voorschrijft, wat resulteert in extra complexiteit en intensiteit.

In vele opzichten is deze herkomstbenaming trouwens gelijkaardig aan de DOCG Aglianico del Vulture in de buurregio Basilicata, in vogelvlucht nog geen 100 km verder.


Bekijk alle wijnen van deze appellatie

Aglianico del Taburno

( kaartje )

DOCG Aglianico del Taburno is een herkomstbenaming die pas eind 2011 tot DOCG promoveerde, en zowel rode als rosé wijnen toelaat. Ook hier beslaat aglianico het leewendeel, met minimum 85%. Een belangrijk verschil met Taurasi is echter dat deze wijnen geen verplichte houtlagering moeten ondergaan. Enkel de Riservacategorie rust steeds 12 maanden op houten vat.

Fiano di Avellino

( kaartje , Wijnen )

DOCG Fiano di Avellino is een appellatie uit Campanië voor witte wijn. De herkomstbenaming schrijft minimaal 85% fiano voor. Fiano di Avellino kan aangevuld worden met greco bianco (een andere druif dan greco!), coda di volpe of trebbiano. Deze wijnen leveren steevast intens geparfumeerde, frisfruitige witte wijnen op, knetterend van het witte steenfruit met vaak nog wat amandeltoetsen er bovenop. Ze komen eerder full-body uit de hoek.


Bekijk alle wijnen van deze appellatie

Greco di Tufo

( kaartje , Wijnen )

DOC Greco di Tufo is een appellatie voor witte wijn uit Campanië. De herkomstbenaming schrijft minimaal 85% greco voor. De wijnen mogen enkel aangevuld worden met wat coda di volpe, en zijn steevast intens geparfumeerd, frisfruitig en knetterend van het witte steenfruit, met vaak nog wat amandeltoetsen er bovenop. Greco di Tufo is doorgaans een tikkeltje mineraler en delicater dan haar zusterappellatie DOCG Fiano di Avellino.


Bekijk alle wijnen van deze appellatie

Falerno del Massico

( kaartje )

DOC Falerno del Massico is een herkomstbenaming in het uiterste noordwesten van Campanië, als opvolger van de mythische wijn Falernia. De huidige herkomstbenaming genoot gedurende vele jaren geen al te beste reputatie. Nochtans garanderen de heuvelachtige wjingaarden met perfecte expositie naar de zon en de lokale druiven (minimum 85% falanghina voor wit en 60% aglianico voor rood) alle voorwaarden voor een wijn van topkwaliteit.

Ischia

( kaartje , Wijnen )

DOC Ischia is een buitenbeentje binnen de appellaties in Campanië, en niet enkel omdat het een eilandje voor de kust van Napels is. Je vindt hier drie bijzondere en lokale druivenrassen: de witte forastera (45-70%) en biancolella (30-55%) enerzijds en de rode guarnaccia (45-70%) anderzijds (die kan aangevuld worden met piedirosso). Ischia is betoverend mooi met bijzonder steile wijngaarden die deels in terrassen aangelegd zijn.


Bekijk alle wijnen van deze appellatie

Sannio

( kaartje , Wijnen )

DOC Sannio is een appellatie uit Campanië, opgericht in 1997. Het is ondertussen een gevestigde waarde geworden, en biedt een dankbaar platform voor twijfelende wijnboeren. Elke lokale druif is immers toegelaten, alsook elk type wijn (drie kleuren én schuimwijn). Wijnen onder deze herkomstbenaming worden ook meer geëxporteerd.


Bekijk alle wijnen van deze appellatie

Vesuvio

( kaartje )

DOC Vesuvio is een appellatie uit Campanië die onder andere de bekende wijn ‘Lacryma Christi’ – de tranen van Christus – op de markt brengt. Deze wijn bestaat zowel in rood als wit (en schuimwijn), en is terug te vinden bij menig pizzeria, ook in onze contreien. De legende wil dat Christus op de flanken van de Vesuvius zou geweend hebben toen Lucifer vanuit de hemel in de baai van Napels stortte...

Irpinia

( kaartje , Wijnen )

DOC Irpinia is een vrij recent opgerichte appellatie in Campanië (°2005), en een echte kameleon qua stijlen. Niet alleen vind je er rode, witte, rosé én schuimwijnen, je treft er ook een tsunami aan toegelaten druivenrassen aan: greco, fiano, falanghina, coda di volpe in wit en piedirosso, aglianico en de zeldzame sciascinoso in rood.

Om alles nog wat complexer te maken, overlapt haar immense grondgebied in het noordoosten ook nog eens dat van Taurasi, Fiano di Avellino en Greco di Tufo.


Bekijk alle wijnen van deze appellatie

Falanghina del Sannio

( kaartje , Wijnen )

DOC Falanghina del Sannio is een appellatie die werd opgericht in 2012 in Campanië. Ze dient om de goede falanghinawijnen (of blends met minimum 85%) in de verf te zetten.


Bekijk alle wijnen van deze appellatie