Appellaties

Zoals al aangehaald is de appellatiekaart van Calabrië niet heel complex: geen enkele DOCG en negen DOC’s, waarvan weliswaar slechts enkele noemenswaardig.

DOP
1. Bivongi
2. Ciro
3. Greco di Bianco
4. Lamezia
5. Melissa
6. Sant’Anna di Isola Caporizzuto
7. Savuto
8. Scavigna
9. Terre di Cosenza


IGP
Arghillà
Calabria
Costa Viola
Lipuda
Locride
Palizzi
Pellaro
Scilla
Val di Neto
Valdamato


VDI
Vino d'Italia


Ciro

( kaartje , Wijnen )

DOC Cirò is de belangrijkste appellatie uit Calabrië, in het oosten van de regio rond de gemeentes Cirò, Melissa, Crucoli en de badplaats Cirò Marina. Ze werd reeds in 1969 opgericht, voorziet zowel in witte, rosé als rode wijn en doet hiervoor beroep op voornamelijk greco bianco en gaglioppo.

De appellatie is door de jaren heen sterk uitgebreid, daarom kunnen enkel de wijngaarden gelegen in het historische hart van de appellatie (Cirò en Cirò Marina) de subappellatie Cirò Classico voortbrengen.


Bekijk alle wijnen van deze appellatie

Melissa

( kaartje )

DOC Melissa is een appelatie in Calabrië die gedeeltelijk overlapt met het grondgebied van DOC Cirò. De toegelaten druivenrassen zijn eveneens bijna identiek aan die DOC, met als enige verschil dat magliocco dolce hier ook mag meespelen.

Scavigna

( kaartje )

Scavigna is een gebied tussen Nocera Terinese en Falerna in de provincie Catanzaro. Dit gedeelte van Calabrië is gezegend met een fantastisch klimaat. Eeuwenlang werd hier een wijn voortgebracht van een kwaliteit die hoog boven de wijnen van de omliggende gebieden uittorende.

De wijnstokvariëteit die hier wordt verbouwd is de Gaglioppo, net zoals in elke andere wijngaard van Calabrië die aan de zee grenst. Gaglioppo is een hele oude variëteit en is vermoedelijk van Griekse origine. Deze soort gedijt in droge klimaten. De druiven rijpen heel langzaam en bezitten daardoor een erg hoog suikergehalte. Ze brengen een zachte fruitige wijn voort met een hoog alcoholgehalte.

De belangrijkste wijn van de Scavigna DOC appellatie is een rode wijn die overwegend met Gaglioppo en een klein aandeel Nerello Cappuccio druiven wordt bereid. Dit is een fluweelachtige, zachte, elegante en geraffineerde wijn met een stevige body. Prima gezelschap bij geroosterd vlees en smakelijke Mediterrane gerechten. De rosé- variëteit is lichter en soepeler. Deze wordt bereid met dezelfde druiven als de Scavigna Rosso. De witte wijn is daarentegen bereid met Trebbiano Toscano, Greco Bianco en Malvasia druiven. De DOC wetgeving laat de wijnbouwers toe om tot 30% Chardonnay druiven aan de Scavigna Bianco toe te voegen.

Terre di Cosenza

( kaartje )

DOC Terre di Cosenza is een nieuwe, overkoepelende appellatie in het noorden van Calabrië, ter vervanging van vier oude DOC’s. Hoewel er vragen bij de overkoepeling gesteld worden, moet deze DOC de tijd krijgen om zich een eigen identiteit aan te meten, zodat wijnmakers in het noorden overtuigd raken om hun wijnen onder deze vlag te commercialiseren in plaats van onder de IGP-vlag van de landwijnen.