Appellaties

Met uitzondering van de DOC en DOCG Aglianico del Vulture verschijnt in internationale wijngidsen nog erg weinig over de recentere appellaties in Basilicata. Dat maakt het soms nog moeilijk om het kwaliteitspotentieel ervan in te schatten.

Hieronder vindt u een overzicht van alle appellaties in Basilicata. Verder naar beneden worden enkele ervan in detail besproken:

DOCG
5. Aglianico del Vulture Superiore


DOC
1. Aglianico del Vulture
2. Terre dell’Alta Val d'Agri
3. Matera
4. Grottino di Roccanova


IGT
Basilicata


VDI
Vino d'Italia


Aglianico del Vulture Superiore

( kaartje )

DOCG Aglianico del Vulture promoveerde in 2011 van Superiore-wijncategorie binnen de DOC Aglianico del Vulture tot afzonderlijke DOCG. In tegenstelling tot de DOC, mogen voor de DOCG de wijngaarden niet geïrrigeerd worden, mag er binnen de appellatie geen schuimwijn geproduceerd worden, bedraagt het maximaal toegelaten rendement slechts 52 hectoliter/hectare en moet de wijn minstens 12 maanden houten vatrijping en 12 maanden flesrijping ondergaan (de Riserva zelfs 24 maanden houten vatrijping).

Aglianico del Vulture

( kaartje )

DOC Aglianico del Vulture is de oudste appellatie van Basilicata, toegekend in 1971, en situeert zich in het noorden van de regio. Bijzonder aan deze appellatie is het feit dat de beste wijngaarden op hoogte liggen en genieten van grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht.

Terre dell’Alta Val d'Agri

( kaartje )

DOC Terre dell’Alta Val d’Agri is een appellatie in het zuidwesten van Basilicata, opgericht in 2003, die enkel rosé en rode wijn toelaat, en daarvoor beroep doet op minimum 50% merlot en minimum 30% cabernet sauvignon (20% voor rosé, die aangevuld wordt met 10% malvasia di basilicata).

Matera

( kaartje )

DOC Matera is een appellatie in het oosten van Basilicata, toegekend in 2005. De appellatie schrijft onder andere merlot en cabernet sauvignon voor.

Grottino di Roccanova

( kaartje )

DOC Grottino di Roccanova is een appellatie in het binnenland Basilicata, toegekend in 2009. De appellatie schrijft onder andere cabernet sauvignon voor.