Appellaties

De appellatiekaart van de Abruzzen is – voorlopig nog – eenvoudig te noemen: slechts één DOCG en acht DOC’s.

Hieronder vindt u een overzicht van alle appellaties in Abruzzo. Verder naar beneden worden enkele ervan in detail besproken:

DOCG
4. Montepulciano d’Abruzzo Colline Teramane


DOP
1. Controguerra
2. Montepulciano d’Abruzzo
3. Trebbiano d’Abruzzo
5. Terre Tollesi
5. Tullum
6. Cerasuolo d’Abruzzo
7. Abruzzo
8. Villamagna
9. Ortona


IGP
Colli Aprutini
Colli del Sangro
Colline Frentane
Colline Pescaresi
Colline Teatine
del Vastese
Histonium
Terre Aquilane
Terre dell'Aquila
Terre di Chieti


VDI
Vino d'Italia


Montepulciano d’Abruzzo Colline Teramane

( kaartje , Wijnen )

DOCG Montepulciano d’Abruzzo Colline Teramane was tot februari 2003 gewoon een (geografische) subcategorie van de grote DOC Montepulciano d’Abruzzo. Omwille van de superioriteit van het fruit in de provincie Teramo heeft men op dat moment echter besloten om dit gebied niet alleen een volledig eigen identiteit te geven, maar bovendien meteen te laten doorstoten tot het DOCG-niveau.

De DOCG vereist dat de wijn minimum 90% montepulciano bevat en – desgewenst – mag er enkel 10% sangiovese toegevoegd worden. De DOCG-appellatie schrijft ook verplichte houtlagering voor van minstens 12 maanden.


Bekijk alle wijnen van deze appellatie

Controguerra

( kaartje )

DOC Controguerra is een vrij recente appellatie, en zeker een vermelding waard. Deze appellatie is immers de internationale spiegel van de twee hoofdappellaties, aangezien naast de twee trebbianovariëteiten en montepulciano hier ook onder andere chardonnay, malvasia, cabernet sauvignon, cabernet franc en zelfs merlot toegelaten zijn.

Montepulciano d’Abruzzo

( kaartje , Wijnen )

DOC Montepulciano d’Abruzzo is de oudste appellatie van de regio, en werd opgericht in 1968. De voorschriften van de appellatie voorzien in 85% montepulciano en keuzevrijheid van toegevoegde rassen. De DOC-wijnen moeten geen houtlagering krijgen, met uitzondering van de riservacategorie, die wel minimum 9 maanden rust op hout vereist.


Bekijk alle wijnen van deze appellatie

Trebbiano d’Abruzzo

( kaartje , Wijnen )

DOC Trebbiano d’Abruzzo is een in 1972 opgerichte appellatie, die voorziet in trebbiano d’abruzzo en/of bombino bianco en/of trebbiano toscano. Volgens talloze technische fiches van producenten wordt echter zo goed als alleen het eerste ras gebruikt. Een vrij onduidelijke zaak, dus.


Bekijk alle wijnen van deze appellatie

Cerasuolo d’Abruzzo

( kaartje )

DOC Cerasuolo d’Abruzzo is een appellatie erkend in 2010, specifiek voor de roséwijnen in de regio. De appellatie schrijft voor dat minimum 85% montepulciano moet worden gebruikt voor de wijnen.

Abruzzo

( kaartje , Wijnen )

DOC Abruzzo, opgericht in augustus 2010, is een voornamelijk voor witte wijn belangrijke appellatie. Dit is de verzamelappellatie voor wijnen die buiten de lijntjes kleuren van de andere, striktere DOC’s. Er zijn immers ontelbare blendmogelijkheden toegelaten wat druivenrassen betreft. Wijnmakers hebben dus grote vrijheid, hoewel enkele rassen, waaronder de trebbiano’s en montepulciano wel in bepaalde mate verplicht moeten gebruikt worden.

Aangezien deze appellatie zich bovendien, net zoals de twee belangrijkste en oudste appellaties, uitstrekt over het volledige grondgebied van de regio, zullen ze de komende jaren vermoedelijk sterk aan belang zal winnen, en de bestaande IGP-categorieën (landwijnen) verdringen.


Bekijk alle wijnen van deze appellatie